Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

24 Sep. 2020 / 21:17

La nici o lună de la începutul anului şcolar, 300 de clase sunt plasate în carantină

La nici o lună de la începutul anului şcolar, 12 instituţii educaţionale din ţară sunt plasate în carantină. Potrivit Nataliei Grîu, secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, elevi din 300 de clase se află în carantină după ce unii profesori sau elevi s-ar fi infectat cu noul tip de Coronavirus. Potrivit Nataliei Grîu, situaţia din şcoli este sub control, iar numărul mare de infectări raportate zilnic nu are nicio conexiune cu reluarea procesului educaţional.

„Au fost patru săptămâni de foc pentru comunitatea educaţională. În acest moment, 12 instituţii educaţionale se află în carantină. Totodată, în carantină se află şi 300 de clase. Nu vorbim de clase tradiţionale, complete, pentru că foarte multe dintre ele au fost divizate pe grupe. La patru săptămâni de la reluarea procesului educaţional, observăm că numărul de şcoli plasate în carantină nu oscilează foarte mult. Situaţia din şcoală este sub control”, a declarat secretarea de stat de la Ministerul Educaţiei Natalia Grîu, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit Nataliei Grîu, din cele 1.240 de instituţii educaţionale din ţară, marea majoritate, peste 800 de şcoli, au optat pentru modelul tradiţional, cu organizarea obişnuită a lecţiilor. Alte modele pentru care au optat şcolile din Moldova în acest nou an educaţional pe timp de pandemie sunt doi şi şapte, care presupun studii combinate, cu prezenţă fizică la ore şi de la distanţă. Totodată, nicio instituţie educaţională nu a optat pentru modelul şase de studii, care se referă la învăţarea la distanţă. În context, Natalia Grîu şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa şcolilor care, impuse de situaţie, au fost nevoie să reducă din durata orelor.

„Ne exprimăm îngrijorarea şi nu încurajăm reducerea duratei orelor. Această opţiune poate fi selectată doar în situaţii foarte argumentate. Or, reducerea duratei orelor înseamnă o lovitură în calitatea procesului educaţional”, a mai declarat Natalia Grîu.

Potrivit viceprimarului municipiului Chişinău Angela Cutasevici, în municipiul Chişinău îşi fac studiile 120 de mii de elevi-copii, iar ţinând cont că clasele sunt suprasolicitate, doar 36 de instituţiile educaţionale în care numărul de copii este mai mic au putut să asigure de la începutul anului şcolar prezenţa fizică la ore a elevilor. Potrivit ei, marea majoritatea a şcolilor din Chişinău au optat pentru modelul şapte, combinat, pe schimburi.  

Referindu-se la instituţiile de educaţie timpurie care şi-au reluat activitatea, Natalia Grîu a precizat că, din numărul total de 1.938 de grădiniţe, doar 893 s-au redeschis. „Avem un număr semnificativ, de câteva sute de grădiniţe, care nu sunt pregătite pentru redeschidere, deoarece nu fac faţă cerinţelor impuse, chiar dacă din iulie deja au fost cunoscute condiţiile de redeschidere”, a mai spus Natalia Grîu.

Potrivit directoarei grădiniţei nr. 98 din capitală, Elena Chiforişin, din cele 12 grupe de care dispune instituţia pe care o conduce, în prezent, zece sunt funcţionale, iar modelul după care copiii frecventează grădiniţa a fost selectat împreună cu părinţii.

„Zece grupe din cele 12 sunt funcţionale, cu un număr stabil de copii, câte 15 în fiecare zi, iar iniţial era mai mic. Alte cinci grupe funcţionează după modelul cu câte o săptămână. Conform acestui model, grupa a fost înjumătăţită. Astfel, o grupă frecventează grădiniţa timp de o săptămână, iar cealaltă grupă altă săptămână”, a declarat Elena Chiforişin.

În concluzie, secretara de stat de la Ministerul Educaţiei Natalia Grîu a declarat că sistemul educaţional poate şi este în stare să facă faţă pandemiei de COVID-19, asigurând un mediu sigur de studii pentru elevi şi studenţi. Potrivit ei, în continuare, deciziile legate de plasarea unei instituţii şcolare în carantină vor fi luate ca şi până în prezent – după caz, la nivel comunitar.

„Sistemul educaţional este puternic şi are resurse. Credem în forţele sistemului, dar este foarte importantă şi solidarizarea. Restricţiile drastice trebuie impuse în alte domenii. Nu ne atingem de educaţie, pentru că acest sistem este vital. Copiii sunt mai în siguranţă la şcoală decât singuri, în casă, mai ales dacă sunt încă mici. Noi facem totul ca procesul educaţional să continue”, a conchis Natalia Grîu.

Menţionăm că elevi din toată ţara au revenit, la 1 septembrie, la şcoală după ce aproape trei luni ei au fost nevoiţi să facă lecţii on-line din cauza pandemiei. Potrivit Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, elevii trebuie să stea câte unul în bancă, la o distanţă de cel puţin 1,5 metri. Înainte să înceapă orele, elevilor le va fi măsurată temperatura, iar cei cu simptome de boală vor fi trimişi acasă. În acest sens, părinţii trebuie să semneze o declaraţie pe proprie răspundere atunci când îşi trimit copiii la şcoală. Totodată, profesorii vor purta măşti sau viziere în timpul orelor. În cazul elevilor, măştile vor fi purtate doar în pauze, atunci când ies din clase.

Comentarii