Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

02 Dec. 2019 / 19:36

La Strada: 50 la sută dintre victimele violenţei sexuale sunt minore

50 la sută dintre victimele violenţei sexuale sunt minore, iar jumătate dintre femeile agresate depun cereri de încetare a cauzei penale în legătură cu împăcarea părţilor. Datele au fost prezentate astăzi de către Centrul Internaţional „La Strada”, în contextul acţiunii „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”. Partenerii externi spun că vor susţine ţara noastră pentru a diminua toate formele de violenţă, relatează Mesager.

„Cred că societatea trebuie să fie mult mai receptivă, să ajute victimele violenţei, doar astfel violenţa va fi contracarată. Aceasta este o problemă foarte mare pentru orice ţară, din aceste considerente avem nevoie de măsuri imediate”, a declarat ambasadorul SUA la Chişinău, Dereck Hogan. 

„Violenţa este o încălcare gravă a drepturilor omului. Acest fenomen aduce consecinţe pe termen lung mulţi ani după întâmplarea evenimentului. Astfel, violenţa afectează practic toate aspectele vieţii din societate”, susţine Anna Lyberg, ambasadoarea Suediei la Chişinău.

„Cu părere de rău acţiunile de violenţă rămân în mare parte nepedepsite. Şi este grav că în Europa nu este nici o zi în care o femeie să nu fie supusă unui act de violenţă. Trebuie ca autorităţile să întreprindă acţiuni pentru a eradica fenomenul”, a precizat Pascal Le Deunff, ambasadorul Franţei la Chişinău.

Reprezentanţii Parlamentului spun că Moldova ar trebui să se alinieze la legislaţia europeană în domeniu.

„Femeile acestea din păcate suferă din motiv că există în Moldova de fapt acele stereotipuri despre ceea ce înseamnă o victimă a violenţei. În 2017 la Strasbourg a fost semnată Convenţia UE ce ţine de actele de violenţă împotriva femeilor. Este foarte important pentru Moldova ca această convenţie nu doar să fie semnată, dar să fie şi ratificată”, a spus Elena Bacalu, preşedintă, comisie parlamentară.  

„Din 34 de ţări care au ratificat acest document, zece au prezentat rapoarte referitor la acest subiect. Cel mai bine pentru Moldova ar fi să ratifice Convenţia şi să preia experienţa altor state”, a menţionat William Massolin, şef al Oficiului Consiliului Europei în Moldova.  

„Problema este extrem de mare şi noi avem foarte mult de lucrat. La moment la Ministerul Justiţiei este un proiect de lege privind modificarea Codului penal, Codului de procedură penală şi aici mă refer la redefinirea noţiunii de consimţământ, redefinirea noţiunii de viol”, a specificat Doina Gherman, preşedintă, comisie parlamentară. 

În primele 11 luni ale anului 2019, la Telefonul de încredere pentru femei şi fete: 0 8008 8008, deschis de Centrul „La Strada” au fost înregistrate 77 de apeluri. În total, serviciul a fost sesizat pe 33 de cazuri de violenţă sexuală.

Comentarii