Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

04 Aug. 2020 / 15:32

Laboratoarele private, luate cu asalt de doritorii de a se testa la COVID-19

Numărul mare de solicitări la testele COVID-19 determină laboratoarele private din ţară să deschidă şi alte filiale. Asta după ce în ultimele săptămâni zeci de moldoveni au luat cu asalt centrele medicale private din Chişinău pentru a-şi face testul. În special, a crescut numărul celor care au nevoie de un astfel de certificat pentru a merge la mare, relatează Moldova 1.

Dis-de-dimineaţă, la uşa unui laborator medical privat din capitală s-au format adevărate cozi. Motivele pentru efectuarea testului nu sunt neapărat apariţia simptomelor. Unii vor să-l facă pentru siguranţa lor sau pentru că este obligatoriu pentru o intervenţie chirurgicală. Sunt şi dintre cei care au nevoie de rezultate negative pentru că vor să plece la muncă şi studii peste hotare sau chiar la odihnă la mare.

„ Mă duc la odihnă, vara deja trece şi trebuie să mergem undeva să ne relaxăm şi neapărat am nevoie de test”;

„Am o operaţie şi medicul a spus că e nevoie de testul COVID ca să fiu internată în spital. Sunt mulţi oameni, dar cred că lucrează rapid şi o să trecem repede”;

„Plec peste hotare, dar cu studiile. Ca să pot să nu stau în carantină, am nevoie de test, doar atât. E ok pentru mine, nu e nimic deosebit, doar o măsură de siguranţă”; spun oamenii.

Potrivit datelor unui laborator privat din Chişinău, în ultimele săptămâni a crescut cu aproximativ 30 la sută numărul de solicitări pentru testul la noul Coronavirus, în special pentru rezultatele emise în limba engleză şi rusă în cazul persoanelor care au decis să plece într-o vacanţă. Pentru a face faţă cererilor, centrele medicale private au decis să deschidă şi alte filiale, iar pacienţii pot face testul la COVID-19 în bază unei programări prealabile.

Amintim că, pentru a merge la mare în ţări precum Ucraina, Bulgaria, Turcia şi Grecia, moldovenii trebuie să prezinte un certificat negativ COVID-19. Acesta trebuie să fie efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecarea pe litoral. Un test la COVID în limba română costa 800 de lei. Documentul poate fi eliberat, la cerere, în limbile: română, rusă sau engleză.

Comentarii