Ştiri

Sursa imaginii: radiochisinău.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

21 Ian. 2020 / 18:27

Laborator performant la Universitatea Agrară de Stat

După mai bine de 20 de ani de aşteptări, studenţii, masteranzii şi doctoranzii de la Universitatea Agrară de Stat vor putea studia la modul practic şi efectua cercetări privind agricultura irigată şi ingineria mediului, pe echipamente moderne. Un laborator performant a fost astăzi inaugurat în cadrul instituţiei cu suportul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare, care a oferit în acest scop 2,5 milioane de lei, relatează Mesager.

Victor Bumbu este în anul IV la Facultatea de Cadastru şi drept de la Universitatea Agrară de Stat. Tânărul spune că după absolvire, doreşte să revină la baştină - în satul Ţâpala din Ialoveni unde să-şi deschidă o afacere în domeniul irigării.

„Cred că acest utilaj care o să fie prezentat astăzi, o sa ne ajute foarte mult să ne dezvoltăm în acest domeniu, pentru a deschide noi afaceri în RM, să crestem produse de o calitate înaltă”, spune Victor Bumbu.

Radu Crăciun este specialist în ingineria mediului. El spune că echipamentul de ultima generaţie îl motivează şi mai mult să aplice la studii de doctorat. 

„Consider că acest utilaj o să dea noi cunoştinţe pentru studenţi, va da posiblitate de a aduce performanţe pentru RM în dezvoltarea agricolă”, susţine Radu Crăciun.

La ore, studenţii vor avea posibilitatea să sudeze conducte, să testeze calitatea apei şi a solului, dar şi să însuşească softuri specializate pentru proiectarea sistemelor de irigare.

„Înainte era laboratorul, dar era cu utilaj învechit, noi trebuie să fim inainte la ceea ce se face în Republică, de altfel rămânem în urmă, studenţii care pleacă de la noi, în economia reală trebuie să cunoască tot ce e nou”, menţionează Liviu Volconovici, rector la Universitatea Agrară de Stat.

Pentru procurarea echipamentului USAID a alocat 2,5 milioane de lei.

„Scopul acestui proiect este să instruim peste 150 de studenţi şi 30 de ingineri în acest laborator, să dotăm fermierii locali cu echipamente care le-ar uşura munca şi i-ar ajuta să obţină produse de calitate”, precizează Scott Hocklander, şeful Misiunii USAID în Moldova.

„Dacă vrem să ieşim pe o piaţă cu produs mai ieftin, trebuie să căutăm posiblităţi de irigare dar este nescesar şi pentru securitatea alimentară a ţării. Dacă anterior irigam două sute de mii de ha de terenuri agricole, astăzi irigăm abia 30 de mii de ha”, susţine Mihai Machedon, secretar de stat la Mnisterul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Din cele 78 de sisteme de irigare construite în perioada sovietică, zece au fost reablitate în perioada anilor 2010-2015 din fondurile Guvernului SUA în cadrul progamului compact. 

Comentarii