Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

12 Sep. 2019 / 20:41

Lacul de la Valea Morilor va fi curăţat, promit autorităţile

S-au găsit soluţii pentru problema peştilor morţi şi a apei urât mirositoare de la lacul Valea Morilor. Autorităţile locale dau asigurări că, in cel puţin o luna, zona de agrement va fi curăţată, datorită unor aparate de oxigenare a apei şi dezinfectare. Este vorba de 16 aeratoare de producţie americană, care au început deja sa funcţioneze pentru crearea unui ecosistem echilibrat, relatează Mesager.

Specialiştii spun că aparatele pompează în permanentă oxigen la fundul lacului, iar procedura nu ar fi periculoasa pentru persoane aflate în apa si nici pentru vietăţile acvatice.

„Prin nişte furtunuri de cauciuc care sunt foarte grele şi ele plonjează imediat la fundul lacului, deci nu prezintă niciun pericol pentru înotători, pentru bărci, pentru absolut tot ce se află în apă, avantajul este că ea funcţionează nonstop, adică permanent peştii au oxigen la orice nivel din lac”, a spus Aurelia Durand, director comercial.

„O să reducă creşterea algelor, mirosurile neplăcute o să dispară, apa o să fie mult mai curată şi mai limpede, reduce cu mult acumularea nămolului. Peştii o să se simtă mult mai bine şi o să fie sănătoşi, n-o să fie roiurile acestea de musculiţe, de ţânţari, care vin la mirosuri neplăcute, de acum efectul vizibil o să fie peste o lună de zile”, a spus Serghei Carp, şef, Spaţii Verzi.

Pe lângă aeratoare, responsabilii de la Spaţii Verzi au procurat şi un aparat pentru producerea zilnica a trei tone de soluţie ecologica dezinfectantă pentru curăţarea apei, plajelor, havuzurilor, dar şi a plantelor.

„Maşina s-a pornit, ea singură face, soluţia se duce prin robinete în tomberoane, avem afară trei tomberoane, unde sunt, se adună toată soluţia, după aceea soluţia o transportăm ori în lac, ori pe plajă”, a spus Stanislav Cearlei, şeful Serviciului Salvare pe Apă.

Chişinăuienii speră ca noile achiziţii să-şi demonstreze cât mai curând eficacitatea.

„Nisipul este curat, dar apa din lac este murdară, este un proiect binevenit pentru că vom putea să ne odihnim, în Chişinău sunt puţine locuri unde te poţi recrea”. „Calitatea apei evident că este foarte proastă, copilul este mic si îi place apa, dar nu riscăm să ne apropiem chiar şi de nisip, vedem că peştişorii mor, nu ştiu dacă vom ajunge să vedem apa mai curata, măcar peştişorii să supravieţuiască”. „Calitatea apei ar trebui să fie mai bună, acum e de culoare verde, eu cred că aceste aparate ar trebui să aibă efect”, spun oamenii.

Pentru procurarea aeratoarelor şi utilajului de dezinfecţie, din bugetul municipal au fost alocate peste 2 milioane de lei. Pe viitor aparate de aerare a apei ar putea fi instalate şi în alte lacuri din capitala.

Comentarii