Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

01 Aug. 2020 / 17:42

Locuitorii de la periferia oraşului, revoltaţi că mai multe familii cresc capre

Periferiile Chişinăului oscilează între statutul urban şi dorinţa locuitorilor de a creşte animale. Pe strada Lermontov din apropierea Gării de Sud sunt mai multe familii care cresc capre. Şi dacă o turmă de capre poate aduce bunăstare unora, probleme, altora. Din prima categorie face parte Ivan Gardajî, care în fiecare zi iese cu caprele pe străzile din municipiu în căutarea mâncării, iar din a doua categorie - vecinii moşului, supăraţi de mizeria lăsată în urmă de patrupede şi de mirosul care persistă în mahala, relatează Moldova 1.

Într-un şopron improvizat din apropierea casei sale, Ivan Gaidarjî intretine şapte capre. Pensionarul are 81 de ani şi spune că, încetul cu încetul, creşterea animalelor a devenit pentru el o mică afacere, care îi aduce un venit suplimentar la pensie şi fără de care nu ar putea supravieţui.

„În fiecare zi caprele îmi dau câte trei-patru litri de lapte, iar în fiecare an tai câte doi-trei miei şi nu aştept ca cineva să-mi dea de pomană. Sunt unii care se uită chiorâş, dar asta e numai invidie”, a spus Ivan Gaidarjî.

Mirosul si zgomotul produs de animale ii deranjeaza însa pe unii vecini, care se plâng că şi florile plantate pe spaţiile publice au fost mâncate. Alţii însă se arată înţelegători că bătrânul într-adevăr are nevoie de un venit suplimentar.

„Eu cred că nu este corect. Dacă ai un animal, trebuie să-l întreţii acasă, dar nu să-l hrăneşti cu toate florile plantate pentru înfrumuseţarea oraşului”;
„Într-adevăr şi la noi acolo am sădit nişte trandafiri, copăcei de aceştia şi au mers caprele şi au mâncat, fac mizerie”;
„Omul supravieţuieşte cum poate. Nu că mă deranjează ceva, nu. De deranjat de miros sau de gălăgie, nu mă deranjează. Deja care şi cum poate, dacă nu o învăţat altceva”; „Dacă omul are în ograda lui şi are casă proprie, nu poţi să intri să-i spui ceva”, spun oamenii.

Responsabilii de la Ministerul Agriculturii spun că deţinătorii de animale ar trebui să ajungă la o înţelegere cu vecinii, pentru că în caz contrar ar urma să fie sesizate instituţiile de drept.

„Dacă animalele afectează amenajamentele sau ceea ce este construit, vecinii pot apela atât la organele de forţă, dar suplimentar pot apela şi la autorităţile publice locale. Conform legislaţiei, autorităţile publice locale pot limita numărul de animale”, a declarat Valentin Roşca, şef direcţie la Ministerul Agriculturii.

Potrivit regulamentului privind întreţinerea animalelor domestice, în Chişinău, într-o gospodărie individuală nu pot fi întreţinute mai mult de cinci capre, altfel gospodarii pot fi amendaţi.

Comentarii