Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

26 Apr. 2019 / 12:12

Victimele catastrofei de la Cernobîl, comemorate la Chişinău

Victimele catastrofei de la Cernobîl au fost comemorate astăzi şi la Chişinău. Manifestaţiile au început cu depuneri de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, relatează Moldova 1.

„Comemorăm oamenii care au decedat şi nu sunt printre noi. Acest lucru nu trebuie să îl uite nimeni, a fost o istorie, trebuie să o cunoască tineretul, însă mulţi nu o cunosc. 26 aprilie 1986 a intrat în istorie ca o zi de doliu mondial, acolo s-au jertfit viaţa cei care au participat la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl. Ne-a luat cu maşinile, ne-au urcat şi am plecat tocmai în Odessa. Când am ajuns lângă Odessa şi am văzut că ne îmbracă în haine militare atunci am înţeles unde plecăm, ştiam ce s-a petrecut în ţara vecină. Copiii noştri trebuie să cunoască despre urgia prin care am trecut atunci”, au spus participanţii la miting.

După ce au depus flori, oamenii au mers în marş prin centrul capitalei. 

„Fiecare a treia persoană care a participat din Moldova la lucrările de lichidare a consecinţelor catastrofei de la Cernobîl a decedat”, spune Tudor Căpăţână, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Uniunea Cernobîl din Moldova”.

„După avaria ce a avut loc la staţia atomică au fost afectaţi în jur de 6,6 milioane de persoane, în special din Ucraina, Belarus şi o parte din Europa, inclusiv şi din  Republica Moldova”, a menţionat ministra în exerciţiu a Sănătăţii, Silvia Radu.

Şi conducerea MAI a avut o întâlnire cu veteranii, participanţi la lichidarea consecinţelor acestei catastrofe nucleare, în cadrul căreia a fost prezentat un film documentar în care sunt redate istoriile familiilor care au suferit în urma acestei tragedii. În semn de recunoştinţă, pentru bărbăţia şi responsabilitatea manifestată la lichidarea consecinţelor avariei, participanţii şi rudele celor care şi-au pierdut viaţa în urma catastrofei au fost menţionaţi cu distincţii MAI.

Radiaţia de la Cernobîl a afectat Ucraina, Moldova, Belarus, Rusia şi alte ţări europene. Potrivit unui studiu, aproape un milion de oameni din mai multe părţi ale globului au decedat din cauza contaminării radioactive.

Efectele accidentului de la Cernobîl pot fi comparate cu cele produse în urma exploziei a 500 de bombe nucleare, de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki. Statisticile arată că peste 60 000 de oameni au mdecedatca urmare a radiaţiilor, iar mai mult de două milioane au avut şi mai au de suferit. Explozia s-a produs în noaptea de 26 aprilie 1986. Explozia de la centrala de la Cernobîl a fost urmată de contaminarea radioactivă a întregii zone.

Următoarea încercare de stingere a flăcărilor a constat în aruncarea în jur de 2 400 tone de plumb şi 1 800 tone de nisip, operaţiune demarată între 27 aprilie şi 5 mai cu ajutorul a peste 30 de elicoptere militare. Nici această operaţiune n-a fost eficientă, din contra, a agravat situaţia, deoarece căldura s-a înteţit sub acele materiale, temperatura din reactor şi cantitatea de radiaţii a  crescut dramatic. Ulterior, miezul a fost răcit cu azot, iar pe 6 mai s-a reuşit ca focul şi emisiile radioactive să fie ţinute sub control.

Un nor de precipitaţii radioactive s-a îndreptat spre părţile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei şi părţile estice ale Americii de Nord. Suprafeţe mari din Ucraina, Belarus şi Rusia au fost puternic contaminate. Aproximativ 336.000 de oameni au fost evacuaţi. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 60% din precipitaţiile radioactive au căzut în Belarus.

Este dificil de estimat un număr precis al victimelor evenimentelor de la Cernobîl, deoarece secretizarea din timpul sovietic a îngreunat numărarea lor. Listele erau incomplete şi ulterior autorităţile sovietice au interzis doctorilor citarea „radiaţie" din certificatele de deces.

Raportul Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători şi 9 copii cu cancer tiroidian) şi a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticaţi în 2002.

Comentarii