Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

20 Sep. 2020 / 18:44

Mai mult de 50 de minori îşi ispăşesc pedeapsa în penitenciarele din Moldova

Au ajuns în spatele gratiilor din neatenţie, din puţinul control şi supravegherea maturilor. Vorbim de deţinuţii minori care îşi ispăşesc pedeapsa în penitenciarele din ţară. Specialiştii spun că în multe cazuri, copiii din detenţie au crescut într-o familie social-vulnerabilă şi au fost lipsiţi de afecţiune. Odată ce au păşit poarta închisorii, tinerii sunt implicaţi în programe şi activităţi pentru formare profesională şi resocializare. În detenţie sunt 13 tineri care au fost crescuţi de rude sau care, după ce părinţii lor au plecat la muncă în străinătate, au rămas singuri acasă, iar aceasta i-a împins în anturaje de risc, relatează Moldova 1.

Nicolae are 18 ani, iar de mai bine de doi ani se află în detenţie. A fost condamnat la cinci ani şi jumătate pentru furtul unei maşini şi bătaie. Atunci când a ajuns în puşcărie, locuia cu mama, iar tatăl său era plecat în străinătate pentru a asigura familiei o viaţă decentă.

Iar Vladislav a fost privat de libertate acum un an, fiind condamnat la opt ani pentru omor. După gratii îşi ocupă timpul liber cu studiile, dar şi activităţi de sculptat în lemn.

Din numărul total de copii aflaţi după gratii, 13 minori au un părinte sau ambii plecaţi peste hotare ţării.

„Atât cei care sunt cu părinţi peste hotare, cât şi minorii care vin fără un părinte sunt mai reţinuţi, mai puţini comunicabili. Aceasta este o dificultate în sensul reintegrării sociale”, a menţionat Vladimir Cojocaru, director interimar la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

În Penitenciarul nr.10 de la Goian îşi ispăşesc pedeapsa 27 de minori. Astfel, instituţia penitenciară desfăşoară mai multe activităţi menite să faciliteze intergrarea socială a acestor deţinuţi.

„Se desfăşoară multe programe, multe activităţi educative, psihologice şi sociale şi tot timpul punem accent pe efectul final. Zi de zi discutăm despre modul de comportament, cum ar trebui tu să acţionezi ca atunci când vei ajunge la libertate să nu revii la noi”, a spus Ana Gurău, asistent social.

„Odată ajunşi în penitenciar, trec printr-o perioadă de criză. Pe perioada detenţiei noi ne stăruim să le acordăm suport psihologic, să le stabilizăm starea psiho-emoţională. La început se află într-o stare de dezadaptare”, a declarat Vladislava Chirica, psiholog.

Datele statistite oferite de Administraţia Naţională a Penitenciarelor arată că, în ultimii trei ani, 200 de minori au fost lipsiţi de libertate. În prezent, 56 de copii îşi ispăşesc pedeapsa în instituţiile penitenciare din Moldova.

Comentarii