Ştiri

Sursa imaginii: axios.com

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

26 Mar. 2020 / 18:10

Zece mii de medici vor fi testaţi la infecţia COVID - 19

Pentru a evita riscurile de contaminare şi răspândire în rândul medicilor, membrii Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19, au decis să propună Comisiei Situaţii Excepţionale (CSE) testarea tuturor lucrătorii din sistemul medical. Este vorba de aproximativ 10 mii de persoane, care urmează a fi testate gratuit, din contul statului. Propunerea a fost anunţată de preşedintele, Igor Dodon, după şedinţa Centrului Unic de Comandă.

„Venim cu propunerea către CSE să dispună testarea tuturor medicilor implicaţi în depistarea Coronavirusului şi acordarea asistenţei peroanelor contaminate. Este vorba de cel puţin 10 mii de persoane , care urmează a fi testate în timpul apropiat din contul statului. Eu cred că este un lucru foarte important ca să-i testăm pe toţi medicii noştri pentru că am văzut diferite cazuri, şi, această testare să o facem periodic, pentru a exclude riscul şi a da şi o mai mare siguranţă celor care lucrează în sectorul medical”, a declarat Dodon.

Totodată,vor mai fi testaţi toţi angajaţii Poliţiei de Frontieră, angajaţii Ministerului Apărării şi Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne.

La fel, a fost enunţată şi propunerea de a testa şi cetăţenii, care intră în ţară, pentru a evita răspândirea de contaminare cu virusul Covid-19.

Preşedintele solicită CSE să elaboreze un mecanism potrivit căruia conaţionalii reveniţi de peste hotare să procure poliţa de asigurare, medicală, să fie testaţi de COVID – 19 la intrare în ţară şi să se autoizoleze pe un termen de 14 zile.
Această propunere va fi examinată la şedinţa Comisiei Situaţii Excepţionale care se va reuni în seara zilei de astăzi. 

Amintim că, în Republica Moldova, potrivit situaţiei din 26 martie, 177 de persoane sunt infectate cu COVID - 19.

Prima persoană infectată, a fost depistată pe 7 martie.

Comentarii