Ştiri

Sursa imaginii: noi.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

15 Apr. 2019 / 18:27

Mai multe întreprinderi municipale, în prag de faliment

În ultimii zece ani, mai multe întreprinderi municipale au fost falimentate sau aduse în pragul falimentului, iar primarul capitalei, Ruslan Codreanu, susţine că s-a făcut intenţionat. Una dintre acestea este Societatea pe Acţiuni „Edelitate”, în cadrul căreia municipalitatea deţine o cotă de 63 la sută din acţiuni, relatează Mesager.

Acum un deceniu, întreprinderea de construcţie a drumurilor „Edelitate” era una dintre întreprinderile forţă din ţară, cu mii de angajaţi în subordine. Autorităţile municipale spun că firma a ajuns în prag de faliment prin diminuarea volumelor de producţie şi nevalorificarea spaţiilor pe care le deţine.

„Dacă în 2006 deci societatea pe acţiuni avea un volum de 228 de milioane şi un profit de 10 milioane de lei, în 2016 noi ajungem la pierderi bilanţ, şase milioane. Dintr-o societate pe acţiuni care genera profit şi avea volume deci de sute de milioane s-a transformat într-o societate pe acţiuni care generează pierderi”, a declarat Eugenia Ciumac, şefa Direcţiei management funciar a Primăriei Chişinău.

Conducerea întreprinderii speră că entitatea va putea fi salvată.

„În ultimii ani la noi situaţia financiară nu-i chiar favorabilă pentru noi, şi pentru conducători, şi pentru lucrători. Totuşi ultimul an 2018, în a doua jumătate a anului s-a lucrat foarte intens şi am micşorat peste două ori cheltuielile neprevăzute”, susţine Iurie Haret, directorul întreprinderii „Edelitate”.

În aceeaşi situaţie se află şi alte întreprinderi municipale.

„Linşajul economic la care a fost supusă S.A „Edelitate” având mii de metri pătraţi nevalorificaţi, specialişti care au plecat, ingineri, baza tehnico-materială este o crimă. Întreprinderile municipale au fost puse pe brânci intenţionat pentru a fi preluate terenuri sau imobilele”, a declarat Ruslan Codreanu, primar de Chişinău.

În prezent, în municipiul Chişinău activează 56 de întreprinderi municipale şi zece societăţi pe acţiuni ce aparţin municipalităţii.

Comentarii