Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

19 Noi. 2019 / 19:44

Mai multe persoane vor beneficia de ajutor în perioada rece a anului

Numărul beneficiarilor de ajutor pentru perioada rece a anului a fost majorat. Alte 50 de mii de persoane vor beneficia de suport din partea statului. Decizia a fost aprobată de către Guvern. Autorităţile au declarat că la următoarea şedinţă îşi propun să crească cuantumul ajutorului de la 350 la 500 de lei, relatează Mesager.

„Impactul proiectului este majorarea numărului de persoane beneficiare pentru perioada rece a anului cu 50 de mii sau circa 30 de mii de familii beneficiare pentru ajutor pentru perioada rece a anului, reieşind din impactul economic se propune un proiect pozitiv din partea Guvernului”, a declarat ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

„Proiectele sociale care au fost ieri anunţate au acoperire financiară în bugetul pentru anul 2019 şi vă rog să înţelegeţi acest lucru şi vin cu unele cifre cu excepţia ce ţine de salariu. Celelalte proiecte costul lor constituie un miliard 100 de milioane de lei. Toate aceste proiecte au fost prevăzute şi incluse în proiectul bugetului. Încă un miliard 125 de milioane va consta în majorarea salariilor conform legii în sectorul bugetar. Vreau să vă anunţ că această majorarea nu este decisă acum, dar această majorare a fost planificată în decembrie 2018”, a specificat premierul Ion Chicu.

În debutul şedinţei, prim-ministrul Ion Chicu le-a solicitat miniştrilor şi reprezentanţilor instituţiilor subordonate să elaboreze planuri de acţiuni care vor fi incluse în programul de guvernare.

În urma întrevederii dintre şeful statului, preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi şi prim-ministrul Ion Chicu au enumerate şapte măsuri sociale pe care le vor implementa în timpul apropiat. Printre acestea sunt: acordarea unui ajutor pentru sărbătorile de iarnă în sumă de 700 de lei pentru 625 de mii de pensionari. Un alt proiect se referă la creşterea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei. De acest suport vor beneficia 300 de mii de familii. Autorităţile îşi propun să modifice legea astfel încât pensiile să fie indexate de două ori pe an, începând cu 2020. Guvernul vrea să crească indemnizaţia de la 45 mii lei la 120 mii lei pentru tinerii specialişti din domeniul medical şi farmaceutic, care vor activa în sate, iar pentru cei cu studii medii de la 36 mii lei la 96 mii lei. Un alt obiectiv e creşterea salariilor în sectorul bugetar, în mediu cu 10%. Pentru profesori şi educatori lefurile vor fi majorate cu 18%, iar pentru asistenţii sociali cu 16%.

Comentarii