Ştiri

Sursa imaginii: border.gov.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

14 Mar. 2019 / 12:00

Mai multe posturi vamale vor avea sisteme performante de supraveghere video

Mai multe posturi vamale de pe ambele părţi ale frontierei moldo-ucrainene vor dispune de sisteme performante de supraveghere video, cu posibilitatea înregistrării automatizate a plăcuţelor de înmatriculare. În Republica Moldova de aceste dotări vor beneficia posturile Otaci, Criva, Tudora şi Vulcăneşti, iar pe partea ucraineană sunt vizate posturile Moghiliov-Podolsk, Mamaliga, Starokazacie, Vinogradovca şi Platonovo.

Totodată, va fi modernizat şi Centrul de monitorizare şi prelucrare a datelor din cadrul Serviciului Vamal. 

Acestea vor realizate în cadrul unui proiect ce urmează a fi implementat de către Organizaţia Mondială pentru Migraţie în Moldova. Bugetul proiectului este de 4,44 milioane euro, dintre care 3 552 000 euro sunt oferiţi de Uniunea Europeană în cadrul Iniţiativei prioritare a Parteneriatului Estic privind Managementul Integrat al Frontierei (2014-2020), iar 888 000 euro constituie cofinanţarea Guvernelor Republicii Moldova şi Ucrainei, precizează un comunicat al Serviciului Vamal. 

Etapele de implementare a proiectului au fost discutate în cadrul unei întrevederi a directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu şeful Misiunii OIM Moldova, Lars Johan Lönnback.

Potrivit proiectului, sistemul preconizat va dispune de o serie de funcţionalităţi avansate precum citirea plăcuţelor de înmatriculare, monitorizarea timpului de perfectare de către fiecare autoritate prezentă în post sau prelucrarea datelor privind masa şi dimensiunile autocamioanelor din momentul colectării informaţiei.

Suplimentar, sistemul va permite schimbul on-line a acestor date între serviciile vamale ale ambelor state.

Directorul Serviciului Vamal a menţionat importanţa acestui proiect pentru îmbunătăţirea analizei riscurilor şi fluidizarea traficului. „Această asistenţă va veni în completarea altor acţiuni pe care deja le-am demarat în scopul implementării conceptului de frontiere inteligente. Este un proiect-pilot mult aşteptat de noi şi vom promova aplicarea acestor instrumente pe tot perimetrul vama”, a precizat Vitalie Vrabie.

La rândul său, Şeful Misiunii OIM Moldova şi-a exprimat întreaga disponibilitate de a susţine toate eforturile orientate spre implementarea cu succes a proiectului.

Comentarii