Ştiri

Sursa imaginii: anticoruptie.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

16 Sep. 2020 / 18:44

Mai mulţi locatari care şi-au procurat apartamente de la o companie de construcţii au protestat

Fraţii Vladimir şi Oleg Nemţanu resping acuzaţiile avocaţilor companiei de construcţii, potrivit cărora, mai multe persoane din cadrul firmei pe care o reprezintă ar fi fost reţinuţe abuziv în cadrul unor dosare exclusiv civile, iar cei doi fraţi, care sunt investitori în bunuri imobile construite de companie, ar fi organizat un atac raider asupra firmei în cauză pentru a o prelua. Astfel, cei doi fraţi susţin că agentul economic nu şi-a respectat angajamentele faţă de ei ca investitori în imobile, ceea ce a şi dus la acţionarea companiei în judecată. Între timp, mai mulţi locatari care şi-au procurat apartamente de la compania respectivă de construcţii spun că firma le-a gajat ilegal apartamentele la bancă. Ei au organizat astăzi o acţiune de protest la Curtea de Apel, cerând judecătorilor să le facă dreptate, relatează Mesager.

Oleg Nemţanu afirmă că împreună cu fratele său, începind cu 2007, au procurat mai multe imobile de la compania respectivă, precum şi un spaţiu comercial pe Calea Orheiului, la etapa construcţiei, care s-a dovedit că nu corespunde parametrilor indicaţi în contract.

„Bunurile trebuiau să fie date în exploatare în 2013. Ultima promisiune a domnului Chirică - că în 2017 ne dă liber de gaj. Şi obligaţiile lui iarăşi au fost zero. Spune că noi vrem să-i facem un atac raider. Cum să faci asta unei companii care deţine doar datorii?”, a specificat Oleg Nemţanu, investitor.

Marţi, avocaţii care reprezintă compania de construcţii au declarat că blocurile au fost construite de firmă, iar toţi proprietarii care au achitat, fie parţial, fie integral costul apartamentelor, locuiesc în case, cu excepţia a două persoane.

„Vladimir şi Oleg Nemţanu, care au investit suma de 880 de mii de euro în imobilele construite, care brusc în 2017 reapar după o perioadă de doi ani în care nu ieşeau la contact cu administraţia, brusc iniţiază cerere de reziliere a acelor contracte, cu solicitarea de a le fi restituite sumele imediat”, a declarat avocatul companiei, Victor Munteanu.

„Domnul Chirică s-a adresat la procurorul general cu o plângere după ce au fost înca din 2017 intentate proceduri penale exact cum mi-au spus Vladimir şi Oleg Nemţanu, îl ameninţau că, în caz contrar, dacă el nu întoarce sumele date. Au fost cerute 1 million 300 de mii abosolut nefondat şi nejustificat”, a menţionat Ala Raievschi, avocată.

Pe de alta parte, avocatul familiei Nemţanu susţine că în 2017 conducerea companiei a renunţat benevol la administrarea firmei în urma cererilor de insolvabilitate depuse de mai mulţi locatari păgubiţi. Mai mult, chiar dacă compania avea mari datorii, mai spune avocatul, fondatorul ei ridica dividende fabuloase. 

„Domnul Chirică, ca singur fondator, semnează un proces verbal pe 3 martie, prin care compania, având datorii la bancă foarte mari, dumnealui ia patru milioane ca dividende din compania respectivă. Ulterior, în 2018, el mai ia 46 de milioane 700 de mii de lei tot ca dividende din companie, când compania este deja plină de datorii”, a spus Denis Buţa, avocatul familiei Nemţanu.

La rândul său, executorul judecătoresc precizează că firma avea mai multe secheste, inclusiv aplicate de instituţii de stat.

„În total, la intentarea procedurii de executare erau 15 sechestre, sumele care depăşeau milioane de lei. Am stabilit că deţine mai multe bunuri în proprietate, dar toate sunt gajate la bancă. Suma depăşeste 40 de milioane de lei. Absolut tot ce este la companie este gajat”, a declarat George Boţan, executor judecătoresc.  

Mai mulţi locatari care şi-au procurat apartamente de la compania respectivă de construcţii au protestat în faţa Curţii de Apel. 

„Cerem ca aceşti hoţi să fie plasaţi înapoi în penitenciar şi să raspundă conform legislaţiei”. „Nu putem să ne facem viză de reşedinţă, respectiv nu putem să ducem copiii în sectorul nostru la gradiniţă”. „Am muncit banii foarte greu, toţi care au venit nu sunt nişte oameni plătiţi, vrem dreptate”, au spus oamenii.

Recent, şase foşti angajaţi ai companiei de construcţii au fost plasaţi în arest preventiv pentru 30 de zile, iar unul s-a ales cu arest la domiciliu. Figuranţii în acest dosar sunt învinuiţi că ar fi prejudiciat 70 de persoane cu circa 50 de milioane de lei, investite de păgubiţi în noile apartamente. Mandatele au fost atacate la Curtea de Apel Chişinău. 

Comentarii