Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com: CALM

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

27 Noi. 2020 / 13:44

Mai mulţi primari au protestat în faţa Ministerului Finanţelor şi a Guvernului

Mai mulţi primari de sate, comune şi oraşe au protestat astăzi în faţa Ministerului Finanţelor şi a Guvernului împotriva iniţiativei autorităţilor centrale de a plafona taxele locale. Ministerul Finanţelor afirmă că se propune stabilirea în Codul Fiscal a unor plafoane la cotele maxime ale taxelor locale.



Primarii consideră că această decizie încalcă principiile constituţionale, legale şi internaţionale ale autonomiei locale, limitează drepturile şi libertăţile fundamentale ale autorităţilor locale şi reduce din posibilităţile APL de a soluţiona efectiv problemele locuitorilor satelor şi oraşelor din Republica Moldova.

„Guvernul înceacă să ne limiteze în drepturi prin plafonarea taxelor locale şi alte măsuri care duc la aceea că resurse financiare în teritoriu, în primăriile noastre vin cât mai puţine”, a a spus primarul din Ecaterinovca, Efim Strogoteanu, citat de Mesager.

„Plafonarea taxelor locale nu este în interesul general al mediului de afaceri, ci doar al unor grupuri foarte înguste şi obscure de afacerişti care se ascund după spatele unor asociaţii de business. Vă invităm să analizaţi atent cotele maxime ale plafoanelor propuse şi vă veţi convinge că ele afectează în primul rând mediul de afaceri mic şi mijlociu”, afirmă directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui.

„Această prevedere încalcă drepturile constituţionale ale autonomiei locale. Noi cei la nivel local suntem limitaţi de această autonomie şi de ce noi nu putem să soluţionăm toate problemele şi interesele cetăţenilor”, a specificat Tatiana Badan, preşedinta CALM.

În faţa mulţimii au ieşit reprezentanţii Ministerului Finanţelor care au invitat primarii la discuţii. Ministerul mai spune că dezvoltarea economică şi asigurarea sustenabilităţii bugetare este realizată de către contribuabili, care îşi asumă toate riscurile de antreprenoriat, iar lipsa de certitudine şi previzibilitate fiscală influenţează puternic deciziile investiţionale ale mediului de afaceri.

„Ceea ce ţine de Carta Autonomiilor Locale şi Constituţia Republicii Moldova este scris expres că la nivel regional sau la nivel naţional se acceptă o limitare în materie fiscală, dar ce este important şi pentru noi ca să nu atingem veniturile dvs de aceea suntem deschişi să discutăm, care sunt aceste plafoane ca să nu fiţi afectaţi în acest sens”, a declarat Dorel Noroc, secretar de stat al Ministerului Finanţelor.

Într-un comunicat, Ministerul Finanţelor reiterează că „este deschis pentru discuţii pe marginea oricărui subiect reflectat în proiectul de lege privind politica fiscală şi vamală pentru anul 2021. Astfel, astăzi, la ora 15:00, este planificată o şedinţă cu participarea reprezentanţilor CALM pe marginea subiectelor ce vizează măsurile de ordin fiscal”. 

„Dezvoltarea economică şi, respectiv, asigurarea sustenabilităţii bugetare, atât la nivel central, cât şi la nivel local, este realizată de către contribuabili, care îşi asumă toate riscurile de antreprenoriat. Or, lipsa de certitudine şi previzibilitate fiscală influenţează puternic deciziile investiţionale ale mediului de afaceri. Pe acest motiv şi ca urmare a multiplelor solicitări din partea mediului de afaceri şi a asociaţiilor de business, se propune stabilirea în Codul fiscal a unor plafoane ale mărimilor maxime ale taxelor locale, care sunt necesare agenţilor economici şi autorităţilor publice locale sub aspectul previzibilităţii extinderii obligaţiei fiscale”, a notat Ministerul Finanţelor.

De asemenea, se menţionează că „toate măsurile incluse în proiectul de lege privind politica fiscală şi vamală pentru anul 2021 au fost supuse unui amplu proces de consultări publice cu toate părţile interesante, a căror participare activă şi responsabilă în cadrul acestui exerciţiu a avut un aport valoros la elaborarea şi definitivarea proiectului de lege”.

Proiectul de lege privind politica fiscală şi vamală pentru anul 2021 conţine mai multe propuneri privind autonomia financiară şi decizională a autorităţilor locale. Este vorba de anularea reducerii de 15% la achitarea impozitului pe bunuri imobiliare, acordarea dreptului autorităţilor locale din localităţile rurale de a stabili de sine stătător în limitele de la 0,05% până la 0,4% a cotei impozitului pe bunurile imobiliare, dar şi acordarea competenţelor de a stabili taxe locale speciale pentru prestarea serviciilor publice locale, altele decât cele prevăzute de Codul Fiscal. Proiectul de lege respectiv urmează să fie examinat de către Guvern, iar decizia finală privind adoptarea acestor măsuri de politică fiscală şi vamală aparţine Parlamentului.

Comentarii