Ştiri

Sursa imaginii: dse.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

20 Iul. 2019 / 16:04

Mai mulţi salvatori din cadrul IGSU au fost instruiţi de specialişti americani

Pregătiţi pentru situaţii excepţionale. Mai mulţi salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost instruiţi de specialişti americani pentru a putea reacţiona prompt şi eficient în caz de accidente chimice, biologice, radiologice sau dezastre nucleare. Salvatorii care au trecut cursul de instruire au participat la un exerciţiu demonstrativ, relatează Moldova 1.

„Aţi însuşit nişte lucruri foarte şi foarte importante. Importante pentru oameni, importante pentru cetăţenii Republicii Moldova. Mi-aş dori ca echipamentele oferite cu generozitate de prietenii noştri din Statele Unite ale Americii, de poporul american să nu fie nevoie să le utilizaţi vreodată”, a declarat Ministerul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

„Angajamentul lor de a ajuta pe alţii şi de a salva vieţi a fost demonstrat zi de zi prin munca asiduă de grup pentru a deveni experţi în folosirea echipamentului şi procedurilor de decontaminare în masă. Aşa exemple de cooperare sunt simbol al relaţiilor strânse între Statele Unite ala Americii şi Republica Moldova şi demonstrează ce poate fi obţinut împreună”, a precizat şeful biroului de cooperare militară al Ambasadei SUA, Eduard Salazar.

Timp de 2 săptămâni, salvatorii din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost instruiţi de specialişti americani cum să reacţioneze în caz de accidente chimice, biologice, radiologice şi dezastre nucleare. Cursul de instruire a venit după ce IGSU a primit un nou modul de decontaminare din partea Agenţiei pentru Reducerea Ameninţărilor din Domeniul Apărării din cadrul Departamentului de Apărare al SUA.

„Aceste cursuri au fost interesante şi captivante prin metodele care au fost utilizate de instructori. Deci au fost utilizate metode teoretice îmbinate cu practică, ceea ce se petrecea câteva ore teorie după aceea aplicam în practică. Respectiv aceste 2 săptămâni de cursuri au fost suficiente, considerăm noi, pentru a asimila informaţia pe care au vrut să ne-o transmită colegii din America”, a spus căpitanul servicii interne, Gheorghe Hanganu.

„Acest modul care ni l-a donat Statele Unite ale Americii este mai performant din punct de vedere că este dotat mai bine şi timpul şi numărul de persoane care pot fi decontaminate în cazul accidentelor chimice, biologice, radiologice este mai mare”, a declarat şeful direcţiei „pregătire intervenţii” din cadrul IGSU, Sergiu Junea.

Modulul de decontaminare donat este unul complet autonom. Acesta poate fi utilizat atât vara, cât şi iarna, şi poate fi utilizat oriunde în teren, având şi un sistem de încălzire a apei pentru o curăţire mai eficientă a potenţialelor victime. Valoarea echipamentului depăşeşte 224 de mii de dolari.

Comentarii