Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

31 Mar. 2020 / 16:33

„Împreună împotriva COVID - 19": Voluntarii distribuie la domiciliu alimente şi medicamente

Fie că au nevoie de medicamente, alimente sau elementar, de o pâine, sute de oameni nevoiaşi din capitală au solicitat deja ajutorul voluntarilor de la Linia Verde. Lansată acum o săptămână de un grup de tineri şi susţinută de Primaria Capitalei. Iniţiativa „Împreună împotriva COVID - 19" reuneşte oamenii cu suflet mare gata să le sară la nevoie celor care nu pot ieşi din casă sau întimpină dificultăţi în aceste vremuri complicate, relatează Mesager.

La Linia Verde „Împreună împotriva COVID-19" din capitală, activează căteva persoane care recepţionează apelurile şi alte câteva sute de voluntari care împreună cu asistenţii sociali, livrează pungile cu alimente sau medicamente celor blocaţi în case din cauza pandemiei.

„Sunt cazuri unde familii cu cinci copii nu au ce mânca, sau sunt din cei care nu au băut apă săptămânal. Noi încercăm din banii proprii să rezolvăm această problemă foarte urgent, majoritatea sunt oamenii care nu pot ieşi din casă şi voluntarii oferă deja ajutor. Cumpără produse alimentare, vin la beneficiar şi beneficarul deja plăteşte pentru produse achiziţionate”, spun voluntarii.

În total peste 400 de voluntari s-au arătat deja deschişi să participe la iniţiativă. Timp de o săptămână aceştia au intervenit în peste 300 de cazuri din capitală, iar numărul solicitărilor creşte de la o zi la alta.

„Atunci când pe hartă sunt prezente inimioare sunt beneficiarii-cei care au sunat la linia verde. Cazul este preluat de către voluntari, apoi este introdusă într-o bază de date şi este apoi văzută de echipa de livrare. Văd pe hartă o inimioară şi tot odată pot să vadă şi cel mai aproape voluntar care este marcat printr-un om care merge”, a relatat Natalia Screlea, coordonator call-center.

„În principiu oamenii au nevoie de produse alimentare, medicamente şi bani. Sunt oameni care nu au unde să locuiască, de exemplu o femeie cu copil a rămas în stradă după ce a fost alungată de către chiriaşi şi am ajutat-o, i-am găsit de lucru şi un loc de trai. Cel mai des ne sună persoanele care au peste 60 de ani. Fac acest lucru pentru că pot să acord o mână de ajutor celor care au nevoie”, a spus Dmitrii Godorog, voluntar.

În total, direcţia asistenţă socială şi sănătate din municipiul Chişinău are în grijă peste 160 de mii de persoane vârstince şi cu dizabilităţi.

„Probabil vom instituţionaliza în această situaţie de criză un model de cooperare şi ajutor permanent, iar asta ne facem să credem că putem fi mai eficienţi cu toţii. Sunt diferite nivele de intervenţie şi diferite grupuri care se implică în diferite procese de la a suna oamenii acasă şi până la a a aduce produse împreuncă cu direcţia asistenţă socială şi sănătate”, a declarat Ion Ceban, primarul capitalei.

Locuitorii capitalei care au nevoie de ajutorul voluntarilor pot apela la două numere de telefon speciale. Astfel, la numărul de telefon: 0800-00090 pot apela pensionarii sau persoanele cu dizabilităţi, care locuiesc singure, şi nu au pe nimeni care să-i ajute. Membrii celulei de criză vor trimite lucrătorii sociali, împreună cu voluntarii, iar 0800-00080 poate apela orice cetăţean poate primi informaţii despre ce reprezintă COVID-19 şi cum să se protejeze de acesta. Apelurile pot fi facute în intervalul orelor 08.00 şi 17.00, de luni până vineri.

Comentarii