Ştiri

Sursa imaginii: facebook/Galina Alcaz

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

29 Sep. 2020 / 10:06

Medic cardiolog: „Maladiile sistemului cardiovascular sunt cea mai frecventă cauză de mortalitate”

Astăzi, 29 septembrie, întreaga planetă marchează Ziua Mondială a Inimii. Afecțiunile sistemului cardiovascular sunt frecvente în întreaga lume și afectează oameni de toate vârstele.

„Ziua Mondială a Inimii este o campanie globală. Comunitățile și guvernele din întreaga lume participă la activități care au drept scop sănătatea inimii lor si a celor din jur. Prin această campanie, Federația Mondială a Inimii unește oamenii din toate țările şi inspiră la acțiuni pentru a încuraja o viață sănătoasă inimii în întreaga lume”, a declarat în cadrul emisiunii „Matinal Naţional” de la Radio Moldova Irina Benesco, medic cardiolog la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

Medicul a mai spus că maladiile sistemului cardiovascular reprezintă cea mai frecventă cauză de mortalitate atât la nivel global, cât și în Republica Moldova, iar infecţia COVID-19 reprezintă o dublă amenințare.

„Nu numai ca sunt mai expuşi riscului de a dezvolta forme severe ale virusului, dar și au nevoie de îngrijiri medicale permanente pentru inimile lor”, a precizat Irina Benesco.  

Din 2001 şi până în prezent, numărul persoanelor care suferă de boli cardiovasculare a crescut de trei ori, susţine medicul. Ea declară că modul de viață influențează în mod direct sănătatea inimii.

„Majoritatea dintre noi se confruntă cu stresul, însă, fiecare persoană are stilul său specific de a reacționa în fața acestuia. Acumulat într-o cantitate sporită și pe o durată lungă de timp, stresul poate duce la diferite probleme, precum mâncatul excesiv, fumatul, factori, care la rândul lor predispun la bolile de inimă”, afirmă medicul cardiolog.

Potrivit Irinei Benesco, sporirea în rândul populației a nivelului de cunoştinţe generale privind factorii de risc şi metodele de prevenire a maladiilor cardiovasculare, dar şi perfecţionarea personalului medical în domeniul prevenției primare ar reduce substanţial numărul persoanelor care suferă de această maladie.

Acum doi ani, Anatolie Irimca în vârstă de 60 ani a suferit un infarct miocardic. O lună de zile, bărbatul a urmat tratament la Institutul de Cardiologie din capitală, informează Moldova 1.

„Am simţit dureri în piept, nu îmi ajungea aer deloc, am băut apă, m-am aşezat în maşină undeva jumătate de oră, am văzut că nu îmi revin, m-am urcat la volan în starea în care eram, m-am dus acasă şi am chemat salvarea”, povesteşte bărbatul.

În prezent bărbatul se simte bine şi de câteva ori pe an vine la Institutul de Cardiologie pentru a face investigaţii.

„Este un simptom pe care omul o poate preveni din timp, să nu ajungă la acea etapă din care este greu de ieşit. Acum stau pe medicamente, dar totuşi mă simt mai bine”, mai spune Anatolie Irimca.

La Institutul de Cardiologie anual sunt efectuate 2500 de operaţii minim invazive, iar alte 300 chirurgicale privind afecţiunile inimii. În ţară, anul trecut, numai de infarct miocardic au murit aproximativ 1900 de persoane.

Cele mai recente date prezentate de către Biroul National de Statistica relevă faptul că peste jumătate dintre oamenii care și-au pierdut viața în ultimii ani sufereau de maladii ale aparatului circulator, urmate de tumori, bolile aparatului digestiv, accidente, intoxicații și traume, bolile aparatului respirator etc.

Comentarii