Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Social

20 Dec. 2018 / 13:30

Militarii Armatei Naţionale dăruiesc viaţă, donând sânge

În ajun de Crăciun, militarii Armatei Naţionale dăruiesc viaţă, donând sânge. Campania „Fii EROU. Donează sânge” este organizată anual, deja patru ani la rând, în Chişinău, Bălţi şi Cahul. Pe parcursul anului curent, cca 2000 de unităţi de sânge au fost recoltate de la forţele de apărare, relatează Mesager.

Fie că donează pentru prima dată sau au deja experienţă, militarii donatori spun că îi motivează dorinţa de a salva vieţi. Pentru că sângele nu poate fi înlocuit cu niciun alt medicament.
 
„Nu e prima dată, a unsprezecea oară. Din proprie iniţiativă. Din proprie dorinţă. Sora mea a avut nevoie toată viaţa şi mulţi oameni au ajutat-o şi eu, când am crescut, am spus că, fac orice posibil să ajut pe ceilalţi. Ceea ce am primit, trebuie să dau”, „de câte ori am ocazia, donez. Sperăm ca sângele meu să fie bun pentru cineva. Fiindcă ştiu foarte multe persoane care nu pot să doneze şi pentru că eu pot, de aceea o fac”, „Cred că e mai bine pentru organism, să circule mai bine sângele, să mai salvez nişte vieţi. Aş dona sânge şi mai departe, după ce aş ieşi din armată. Aş fi un donator permanent”, „Donez din 2010 şi astăzi, din concediu, am venit special pentru a da sânge. Grupa sangvină este foarte rară, a IV-a negativă. Consider că sângele meu ar putea salva vieţi. O faptă bună”, „Pentru prima dată donez. Facem o donaţie în ajun de sărbători pentru a salva o viaţă. Deoarece am avut şi eu nevoie de donatori care m-au ajutat, m-au salvat. Le mulţumesc mult şi vreau şi eu să salvez la rândul meu alte vieţi”, au declarat soldaţii.
 
Concomitent cu militarii din Chişinău donează sânge şi regimentele de la Cahul şi Bălţi, în punctele de colectare deschise la Brigada nr.2 şi Academia Militară.
 
„Aceste campanii, pe parcursul anului ne-au adus în rezervele noastre circa 2000 de unităţi de sânge recoltat de la forţele de apărare. Aceste rezerve sunt suficiente şi constante pentru a asigura necesităţile instituţiilor medico-sanitare”, a declarat vicedirectorul Centrului de Transfuzie, Silvia Roşca.
 
„Estimăm, doritorii circa 400 de persoane care astăzi o să doneze. Pe parcursul anului au donat fiecare al doilea militar. Avem o cifră care încurajează populaţia, când urmează exemplul militarilor. Pentru a fi un erou e foarte simplu. Vii şi donezi sânge”, a menţionat şeful direcţiei Ministerului Apărării, Ivan Petcov.
 
Donatorii au fost răsplătiţi cu câte o pungă de produse alimentare, care conţine suc, ciocolată, halva şi conserve. Un donator de sânge poate salva până la trei vieţi. Potrivit statisticilor, în fiecare zi, circa 100 de persoane au nevoie de transfuzie.

Comentarii