Ştiri

Sursa imaginii: libertatea.ro

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

26 Mar. 2020 / 18:32

Mituri şi adevăr despre tratarea şi prevenirea infecţiei cu COVID – 19

Multitudinea de informaţii despre noul Coronavirus generează, de foarte multe ori, panică şi nedumerire în rândul oamenilor. Pe lângă informaţiile oficiale furnizate de autorităţi, mai multe portaluri sunt adevărate surse de fake news, care bulversează societatea. Cu scopul de a informa corect oamenii despre pericolul pandemiei de Coronavirus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a întocmit o listă a miturilor despre noul virus. Care sunt acestea şi cum facem deosebirea dintre o informaţie falsă şi una veridică, aflaţi din Mesager.

Tot mai mult în spaţiul public se vorbeşte despre faptul că virusul nu poate fi transmis în zone cu vreme caldă şi umedă. Acest lucru este un fals, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care precizează că virusul se răspândeşte în aproape toate regiunile de pe glob.

Un alt mit este faptul că vremea rece şi zăpada pot ucide Coronavirusul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că nu există niciun motiv să credem că temperaturile pot provoca dispariţia lui.

Mitul Nr. 3 - băile fierbinţi previn infectarea. Este o informaţie falsă, apa fierbinte nu numai că nu vă oferă imunitate în faţa noului Coronavirus, dar şi poate fi dăunătoarea pentru piele.

Un alt mit este faptul că noul Coronavirus poate fi transmis prin muşcături de ţânţar. Specialiştii infirmă ipoteza şi spun că deocamdată, nu există dovezi, care ar demonstra acest lucru.

În acelaşi timp, tot mai mulţi oameni se întreabă dacă uscătoarele de mână sunt eficiente în lupta cu boala. Răspunsul este negativ, iar o măsură de protecţie ar fi spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun.

Un alt mit - o lampă de dezinfectare ultravioletă ar avea capacitatea să omoare noul Coronavirus. Nimic mai fals, spun specialiştii, care afirmă că aceste dispozitive nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mâinilor, deoarece radiaţiile pot provoca iritaţii.

Totodată, o mulţime de oameni cred că scanerele termice sunt eficiente pentru detectarea celor infectaţi. Chiar dacă aparatele ajută la depistarea persoanelor cu febră, nu pot determina persoanele contaminate.

Un alt mit, în care mulţi cred, ţine de pulverizarea corpului cu alcoolul sau clor. Şi această ipoteză nu este veridică, întrucât procedura nu ucide viruşii, care au intrat deja în organism. Mai mult, substanţele pot fi dăunătoare pentru ochi, gură sau haine.

Mitul Nr.9 - vaccinurile împotriva pneumoniei scad riscurile de infectare. Experţii neagă ipoteza şi spun că virusul este atât de nou şi de diferit încât are nevoie de propriul său vaccin.

Clătirea regulată a nasului cu soluţie salină previne infecţia. Şi acest lucru este fals, întrucât nu există dovezi care ar demonstra eficienţa acestei practici.

Pentru a preveni contaminarea, foarte mulţi oameni consumă usturoi. Într-adevăr, usturoiul este un aliment sănătos, dar cu toate acestea, nu există nicio dovadă că întrebuinţarea lui ar proteja oamenii împotriva bolii.

Foarte mulţi tineri stau relaxaţi, crezând că sunt în afara pericolului. Nimic mai greşit! Nimeni nu are imunitate, spun specialiştii, însă oamenii care au şi alte boli, sunt cei mai vulnerabili.

Un alt aspect de care nu ar trebui să uităm este că antibioticele nu sunt eficiente în tratarea virusului, deoarece sunt recomandate doar în cazul bacteriilor.

Potrivit OMS, foarte mulţi oameni se întreabă dacă există medicamente pentru a preveni îmbolnăvirea. Din păcate, până în prezent, nu există un tratament specific, iar oamenii sunt lecuiţi conform simptomelor. Astfel, cea mai bună metodă de a evita răspândirea maladiei este să stăm acasă.

Comentarii