Ştiri

Sursa imaginii: odimim

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

13 Mar. 2019 / 20:45

Moldova încă mai are restanţe la capitolul independenţa justiţiei, raport

Republica Moldova încă mai are restanţe la capitolul independenţa justiţiei, deşi există şi unele progrese, precum înregistrarea audio a şedinţelor de judecată sau majorarea salariilor în sistem. Aceasta este concluzia principală a raportului Comisiei Internaţionale a Juriştilor, ca urmare a unei misiuni de monitorizare, efectuată în noiembrie 2018. Potrivit organizaţiei, implementarea reformelor se tărăgănează din cauza lipsei de voinţă politică, însă este necesară o schimbare de atitudine şi în rândul judecătorilor, relatează Mesager.

„În anul 2018, 81 la sută din populaţia care a intrat în contact cu instanţele de judecată nu au avut încredere în acestea. Este necesară o schimbare a mentalităţii şi a culturii de lucru a judecătorilor. Ei trebuie să promoveze şi să protejeze independenţa judiciară. În Moldova, independenţa sistemului încă nu a fost obţinută”, a spus reprezentantul Comisiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Massimo Frigo.

„Să se vadă justiţia. Aceasta trebuie să fie în Republica Moldova. Al doilea moment, uitaţi-vă cum se creează opinia publică în Republica Moldova - justiţie televizată. Este la tot pasul justiţie televizată”, a declarat ex-preşedintele CSJ, Victor Puşcaş.

„Indiferent ce n-am face noi la Ministerul Justiţiei, în măsura în care societatea consideră că justiţia nu este independentă şi nu este eficientă, înseamnă că noi nu am făcut ceea ce trebuie. Problema este puţin mai largă şi eu cred că noi trebuie să ne asumăm o răspundere generală”, a declarat secretarul de sta la Ministerul Justiţiei, Nicolae Eşanu.

Comisia Internaţională a Juriştilor a menţionat totuşi că în ultima perioadă s-au înregistrat şi unele progrese, cum ar fi: înregistrarea audio a şedinţelor de judecată, introducerea sistemului de distribuire aleatorie a dosarelor, majorarea numărului de personal şi a salariilor pentru toţi judecătorii.

Comentarii