Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

28 Ian. 2020 / 17:11

Moldova îşi propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră

Problema schimbărilor climatice a devenit una din cele mai importante cu care se confruntă omenirea în secolul XXI. În acest sens, Republica Moldova îşi propune să reducă necondiţionat emisiile de gaze cu efect de seră, până în anul 2030, cu 70 la sută faţă de anul de referinţă 1990, când poluarea atmosferei a atins cote maxime. Angajamentul este prevăzut în Contribuţia Naţională Determinată actualizată a Republicii Moldova, elaborată cu sprijinul Uniunii Europene, în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris, relatează Mesager.

„Absolut toate activităţile noastre cotidiene au un anumit efect, inclusiv modul de eliminare a deşeurilor, modul de utilizare a transportului, este programul pentru înverzirea economiei, este o sumă simbolică de în jur de 40 de milioane de lei, pentru că este un proiect pilot”, a declarat Dorin Andros, secretar de stat, MADRM.

Cele mai vulnerabile sectoare la schimbările climatice sunt agricultura, domeniul energetic şi transportul. Conform acordului de la Paris, ţările s-au angajat să menţină, la suprafaţa solului, temperaturi de până la două grade Celsius, către sfârşit de secol.

„Riscăm să avem o creştere de temperatură de circa de 3,3 grade la sfârşitul secolului în cazul în care nu se întreprinde nimic sau dacă se întreprind doar acele măsuri care au fost adoptate la acest moment”, a declarat Marius Ţăranu, Coordonator Proiect Eu4climate.

„Este necesar de a implementa nişte tehnologii, care au un consum de energie mai mic comparativ cu tehnologiile care noi astăzi le utilizăm, pentru păduri, împădurire, pentru sectorul agriculturii - utilizarea unor tehnologii conservative de prelucrare a solului, în sectorul energetic - implementarea surselor de energie regenerabilă”, a spus Vasile Scorpan, şef al Oficiului Schimbarea Climei, MADRM.

Oamenii consideră că fiecare dintre noi ar trebui să aibă mai multă grijă de mediul îngrijorător.

„Din cauza schimbărilor climaterice temperaturile cresc. Trebuie să iubim planeta, să avem grijă de ea şi să nu o poluăm”. „Eu socot că aerul la noi nu are nimic bun şi, totuşi, de vină suntem noi oamenii gunoi, şi gazele, singur ne îmbolnăvim pe noi pur si simplu”. „Trebuie să respectăm solicitările instituţiilor ecologice, să tindem să reducem emisiile de gaz în atmosferă”.

Iniţiativa EU4Climate, cu un buget de aproape de 89 milioane de euro se va desfăşura până în 2022.

Comentarii