Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

26 Mar. 2019 / 18:00

Moldova la 10 ani de la implementarea Parteneriatului Estic, raport de monitorizare

Justiţia selectivă şi potenţialul zonei de comerţ liber nevalorificat pe deplin - acestea sunt câteva dintre restanţele ţării noastre la 10 ani de la implementarea Parteneriatului Estic. Concluziile se conţin într-un raport de monitorizare, realizat de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene. Experţii susţin că Acordul de Asociere, liberalizarea regimului de vize cu UE, dar şi consolidarea comerţului sunt printre rezultatele pozitive ale parteneriatului, relatează Mesager.

„Noi avem foarte mari restanţe şi probleme la capitolul implementare. Mai multe restanţe sunt cum se implementează legile aprobate, ori noi vedem cum a diminuat Republica Moldova pe dimensiunea apărării Drepturilor Omului, pe dimensiunea libertăţii mass-media, întrunirilor, ce se întâmplă cu participarea organizaţiilor societăţii civile în procesul decizional”, a menţionat Rosian Vasiloi, expert în politici de securitate, IDIS „Viitorul”.

Acordul de Asociere, liberalizarea regimului de vize cu UE, dar şi consolidarea comerţului sunt printre rezultatele pozitive ale Parteneriatului Estic.

„Continua să fie ambiţie comună a Uniunii Europene şi ţările partenere să continuăm acest parteneriat şi dezvoltare. Am formulat împreună 20 de obiective pentru a obţine economie mai puternică, guvernare mai puternică, în sensul slujitorului pentru cetăţeni”, Peter Michalko, ambasador, şeful Delegaţiei UE în Moldova.

Pentru ca Moldova să-şi consolideze relaţiile cu Vestul, experţii consideră că trebuie să fie aplicate instrumente eficiente de implementare şi monitorizare a procesului de reformare.

„Ar fi în primul rând, să identificăm domenii sectoriale de integrare mai avansată cu UE şi asta ar presupune pe partea de comerţ, analiza de pieţi strategice, produse care se află în deficit pe piaţa UE şi care pot fi produse în condiţii şi la standarde europene, aici pe loc şi exportate la un preţ destul de avantajos”, a menţionat Iulian Rusu, expert în domeniul justiţiei, IPRE

Parteneriatul Estic a fost lansat în 2009. 

Comentarii