Ştiri

Sursa imaginii: antena1.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

16 Noi. 2019 / 19:53

Moldovenii continuă să fumeze în locuri interzise

Fumătorii decedează, în medie, cu zece ani mai devreme decât nefumătorii. Nici această atenţionare nu-i determină pe moldoveni să renunţe la acest viciu care anual este responsabil de peste 4500 de decese. După trei ani de la intrarea în vigoare a Legii anti-fumat, oamenii continuă să-şi aprindă ţigările în locuri interzise. De la începutul anului, poliţiştii au aplicat peste 1000 de amenzi, 16 puncte comerciale au fost penalizate pentru vânzarea produselor de tutun minorilor, relatează Mesager.

„Fumatul este interzis în locurile de uz comun, pe teritoriul parcurilor de distracţie şi locurilor de joacă pentru copii, pe stadioane. Nemulţumirea cetăţenilor este că astăzi noi nu avem o prevedere când ar putea fi sancţionat acea persoană, care fumează la balcon sau în apartament, la fel cum am avem prevederea că fumatul este interzis în unitatea de transport privată unde sunt copii”, a declarat Dorel Nistor, şef al Direcţiei securitate publică la Inspectoratul General al Poliţiei.

Chiar dacă legea interzice fumatul şi în staţiile de aşteptare a transportului public, oamenii continuă să-şi aprindă ţigările nestingheriţi în locurile interzise.

Nefumătorii cer sancţiuni mai dure pentru cei care nu respectă legea.

În primele nouă luni ale anului, poliţiştii au aplicat 1080 de amenzi în sumă totală de 500 de mii de lei celor care au încălcat legea. Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în urma verificărilor efectuate de către Agenţia Naţională de Sănătate Publică (ANSA), s-a stabilit că 98% dintre localuri au implementat masurile de interzicere a fumatului conform prevederilor legale, iar 99% au aplicat semnul de interzicere a fumatului la intrare şi au exclus scrumierele de pe mese.

De la începutul anului, inspectorii ANSA au  întocmit 54 procese verbale şi aplicat amenzi în sumă de 162.000 lei. Astfel, trei antreprenori au fost sancţionaţi pentru neafişarea semnului unic de interzicere a fumatului, 11 persoane au fost amendate pentru fumatul în spaţiile publice închise şi semiînchise, iar pentru vânzarea produselor din tutun minorilor au fost aplicate 40 de amenzi.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, aproape fiecare al şaselea tânăr din Republica Moldova este fumător.

Comentarii