Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

25 Mar. 2020 / 17:25

MSMPS califică informaţiile difuzate în spaţiul public de către avocatul poporului, drept informaţii neverificate

După ce avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a expediat un demers către Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale şi premierului Ion Chicu privind siguranţa personalului medical, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) a venit cu o reacţie în acest sens.

Ministerul Sănătăţii califică informaţiile difuzate în spaţiul public de către avocatul poporului, Mihail Cotorobai, drept informaţii neverificate oficial.

„Pentru a afla dacă într-adevăr există o astfel de problemă, am solicitat detalii avocatului poporului ca să putem interveni imediat, dacă este cazul. Ni s-a spus că informaţia a fost obţinută de la persoane anonime şi s-au indicat două unităţi spitaliceşti, care în realitate dispun de echipamentul necesar şi conducerea acestora nu a venit până la această etapă cu solicitări de suplimentare cu echipamente şi medicamente”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, ministerul a precizat faptul că instituţiile medicale implicate în combaterea virusului COVID-19 dispun de echipamentul tehnico-material necesar pentru protecţia personalului medical.

În acest context, MSMPS a venit cu câteva precizări care indică modul în care este monitorizată şi asigurată dotarea cu echipamente a spitalelor:

1. Managerii instituţiilor medico-sanitare sunt direct responsabili de asigurarea funcţionalităţii instituţiilor medicale, care include: personal medical, medicamente, echipamente de protecţie şi consumabile. Aşadar, dacă întâmpină probleme cu stocul de materiale, anunţă imediat Ministerul şi se intervine operativ.

2. Începând cu 25 februarie, instituţiile medicale raportează săptămânal Ministerului despre asigurarea cu echipamente de protecţie şi medicamente. În urma analizei rapoartelor, toate instituţiile medicale sunt aprovizionate cu echipamente de protecţie, consumabile şi medicamente.

3. În vederea elucidării infomaţiilor prezentate de către Avocatul Poporului, Ministerul a solicitat suplimentar verificarea în comun a datelor prezentate, astfel încât, societatea să fie informată corect şi cu date verificate.

4. Totodată, menţionăm că MSMPS întreprinde măsuri continue de asigurare a sistemului cu echipamente, medicamente şi consumabile.

Amintim că avocatul Poporului, Mihail Cotorobai a anunţat că un număr impunător de medici intenţionează să depună cereri de demisie, din cauza lipsei echipamentului de protecţie. Semnalele i-au fost transmise Ombudsmanului săptămâna curentă de către reprezentanţi ai mai multor instituţii medico-sanitare publice din ţară.

Comentarii