Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

15 Sep. 2019 / 18:48

Mulţi dintre viticultori stau cu roadele pe câmp pentru că nu au cui o vinde

Mulţi dintre viticultori stau cu roadele pe câmp pentru că nu au cui o vinde. Viticultorii spun că preţul propus de vinăriile din ţară este mult prea mic. Potrivit oficialilor de la Ministerul Agriculturii, cu toate că roadele în acest an este mai mică decât anul trecut, lupta pe piaţă este acerbă şi că în viitorul apropiat vor veni cu o soluţie, relatează Moldova 1.

Liderul întreprinderii agricole din satul Kirsova, autonomia găgăuză, Ivan Nikologlo, spune că aşteaptă o roadă bogată, însă preţul oferit de vinării este  prea mic şi nu-i acoperă investiţiile.

„Încă nu am început recoltarea, pentru că înca aşteptăm un preţ bun de la vinării. Am lucrat tot anul, recolta s-a dovedit a fi bună, dar ni s-a comunicat acest preţ ridicol, de 1 leu si 50 de bani. Ne confruntăm cu această problemă în fiecare an, este păcat că munca noastră se duce pe apa sâmbetei”, a spus viticultorul, Ivan Nikologlo.

În autonomia gagauza sunt peste patru mii de hectare de viţă-de-vie, iar în acest an urmează să fie culese aproximativ 35 de mii de tone de struguri.

„Acum o lună am aflat că vinăriile au în stoc marfă din anii trecuţi. Viticultorii au trimis o scrisoare la ministerul Agriculturii prin care solicita organizarea unei întâlniri la Comrat. Problema este foarte gravă. Poziţia noastră este să rambursăm unele costuri viticultorilor, pentru a nu pierde industria”, a spus şeful direcţiei Agricultură din Găgăuzia, Andrei Dimitroglo.

Subiectul a fost discutat  şi în cadrul Comisiei Economie şi Finanţe a Parlamentului. Ministrul Agriculturii susţine că autorităţile responsabile încearcă să găsească soluţii, însă atenţionează asupra unor probleme din domeniu. 

Reprezentanţii vinăriilor explică că preţul din acest an oferit pentru struguri este mic, deoarece au stocuri din anii trecuţi.

Potrivit Oficiului National al Viei şi Vinului, anul acesta viticultorii aşteaptă o recoltă de aproape 330 de mii de tone, cu aproape 30 de mii de tone mai puţin în comparaţie cu anul trecut.

Comentarii