Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

18 Feb. 2020 / 19:30

Neînţelegerile dintre salariaţi şi angajatori ar putea fi soluţionate pe cale amiabilă

Salariaţii şi angajatorii ar putea soluţiona litigiile individuale de muncă fără să meargă în instanţa de judecată. Confederaţia Naţională a Sindicatelor propune crearea unor comisii pentru soluţionarea neînţelegerilor. Procedura va fi simplificată, iar ca urmare se vor economisi bani şi timp, relatează Mesager.

Se propune ca litigiul să fie soluţionat de către comisia în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Totuşi, dacă una dintre părţile implicate nu va fi de acord cu hotărârea comisiei, o va putea fi contestată în instanţă.

„Propunem ca şi la colegii din Lituania, să fie creat un mecanism simplificat de soluţionare a litiigilor individuale de muncă. Ce ar însemna asta? Ar însemna că la nivel de teritoriu, acolo unde avem inspecţii teritoriale de muncă să fie create comisii din trei membri  un reprezentant al Inspectoratului de stat al muncii, un reprezentant al sindicatelor, şi un reprezentant al patronatelor”, menţionează Eugeniu Covrig, şef al Departamentului Juridic CNSM.

Angajaţii susţin că această iniţiativă ar aduce doar beneficii.

„Din partea timpului o să se economisească, pentru că la judecată de multe ori te duci şi cam târziu e rezultatul”.

„Cred că este o metodă foarte bine gândită şi cred că în viitor va avea succes deoarece în cazul dat sindicatele vor apărea ca o instanţă care pot să reprezinte cetăţeanul mult mai serioasă”.

„Cred că va fi un beneficiu pentru că astfel oamenii vor economisi bani şi timp şi cred că e doar un beneficiu”, consideră oamenii.

Propunerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor se află la Ministerul Justiţiei.

Comentarii