Ştiri

Sursa imaginii: captură video/realitatea live

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

20 Ian. 2020 / 13:35

Nereguli la PA şi PCCOCS. Alexandr Stoianoglo a prezentat rezultatele verificărilor

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, susţine că au fost depistate mai multe încălcări în cadrul controalelor desfăşurate la Procuratura Anticorupţie (PA) şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Astăzi, în cadrul unei conferinţă de presă, şeful Procuraturii a prezentat rezultatele acestora, iar printre încălcările enumerate s-a stabilit lipsa totală a registrelor unice, în total 10 la număr, privind evidenţa permanentă a cauzelor/proceselor penale.

„În aşa situaţie nu a fost posibil de verificat completamente pe câte cauze penale real, de facto, s-a exercitat şi condus urmărirea penală, câte persoane au fost reţinute şi din ele câte au fost arestate, câte din ele au fost scoase ulterior de sub urmărire penală”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Conform spuselor lui Stoianoglo, PA nu a lucrat eficient în ultimii patru ani. Fiecare a 3-a infracţiune din cele investigate şi deduse judecăţii, a fost clasificată drept infracţiune minoră sau nu atinge gradul de severitate al infracţiunilor clasificate cel puţin grave.

„În suportul acestei afirmaţii, vom menţiona că din numărul total de sentinţe pronunţate de către instanţele de fond, aproximativ 33 % le reprezintă cauzele despre corupţia minoră, în care obiectul mitei îl reprezintă sume ce nu depăşesc 5 mii de lei (…) Potenţialul procuraturii specializate este utilizat pentru documentarea unor cazuri minore, doar în vederea creării unor indicatori statistici favorabili, contrar aşteptărilor societăţii, iar drept consecinţă, corupţia mare, dosarele de rezonanţă, rămân în nelucrare sau se prăfuiesc în safeuri, neavând finalitate cu anii”, a specificat procurorul general.

Referindu-se la solicitarea şefului suspendat al PA, Viorel Morari  către preşedintele Parlamentului, de a majora numărul de procurori în Procuratura specializată, Stoianoglo a spus că în urma verificărilor s-a constat că PA a luat în gestiune mai multe cauze care erau în afara competenţei stabilite de lege. Astfel procurorii şi ofiţerii detaşaţi din subordine, erau sustraşi de la activitatea lor de bază – combaterea corupţiei, în special celei mari.

„În acest context, explicativ este dosarul fraudei bancare: în perioada 2016 – 2019 investigaţiile au fost realizate de un grup în care au fost incluşi doar 6 procurori, pe când într-o cauză pornită neîntemeiat pe un pretins fapt de spălare de bani, procurorul-şef al Procuraturii Anticorupţie a dispus formarea unui grup de urmărire penală format din tocmai 45 de persoane, astfel de practici negative fiind multiple”, a precizat şeful Procuraturii.

Şi la PCCOCS au fost depistate încălcări grave.

„Menţionăm că procurorii ezită să întreprindă măsuri în vederea urmăririi bunurilor dobândite pe cale infracţională şi nu înaintează acţiuni civile despre încasarea prejudiciului cauzat prin infracţiune. Mai mult ca atât, acolo unde circumstanţele cauzei impun realizarea unor investigaţii financiare paralele şi pornirea urmăririi penale pe fapte de spălare de bani, aceasta nu se realizează, în unele cazuri concluzionăm că se face intenţionat”, a mai spus Alexandru Stoianoglo.

Printre ilegalităţile comise de cele două Procuraturi specializate se mai numără pornirea dosarelor în lipsa bănuielilor rezonabile, tergiversarea urmăririi penale, menţinerea pe dosare a calităţii de învinuit perioade excesive, mimarea căutării persoanelor învinuite, punerea neîntemeiată sub învinuire.

O atenţie deosebită în cadrul controlului s-a focusat pe cauzele penale privind „frauda bancară” şi cauza privind „finanţarea PSRM”. Potrivit procurorului general, Alexandru Stoianoglo, auditul procesual al materialelor cauzelor penale vizate a scos în evidenţă multiple carenţe, astfel că procurorii nu au realizat o investigaţie complexă şi obiectivă cu referire la toţi potenţialii beneficiari ai „furtului miliardului”.

„În general, subiectul „frauda bancară” este unul destul de complex şi, din acest motiv, aprecierile ce urmează a fi date prestaţiei procurorilor implicaţi în efectuarea anchetei vor fi făcute după realizarea unei serii de activităţi procesuale planificate la ultimele şedinţe ale grupului de urmărire penală, sub conducerea procurorului general”, a spus Stoianoglo.

Cu referire la cauza privind „finanţarea PSRM”, şeful Procuraturii a menţionat:

„Este de reţinut că activităţile procesuale au purtat, începând cu iunie 2016, un caracter neplanificat şi neconsecvent pe o durată de peste 3 ani, o acţiune de urmărire penală în 2016, altă acţiune în 2017, iar în 2018 şi 2019 – nici o acţiune de urmărire penală (...). Este de menţionat că doar în noiembrie 2019 pe dosar a intervenit conducătorul PA şi a dispus exercitarea urmăririi penale de către un grup din 28 de procurori şi 38 de ofiţeri de urmărire penală şi de investigaţii. Mai mult ca atât, un episod distinct ce vizează anumiţi membri ai PSRM, a fost examinat de PA cu dispunerea neînceperii urmăririi penale, soluţia dată fiind anulată şi procesul penal reluat de conducerea PA doar sub presiuni majore politice realizate prin media în lunile noiembrie-decembrie 2019. Ca rezultat, procesul penal reluat, deşi reprezenta un caz distinct, contrar prevederilor CPP, la 02.12.2019, a fost conexat la materialele cauzei penale menţionate” a subliniat Alexandr Stoianoglo.

Procurorul general s-a arătat indignat de încălcările care s-au admis la PA şi PCCOCS, şi în numele instituţiei pe care o reprezintă, a prezentat scuze publice faţă de cetăţenii care care au fost ilegal urmăriţi de procurori.

„Vă asigur că noua conducere a Procuraturii va reseta sistemul organelor procuraturii şi-l va readuce în albia normalităţii şi legalităţii, în spiritul respectului faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului”, a continuat Stoianoglo.

Amintim că la începutul lunii decembrie, PA şi PCCOCS au fost supuse unor controale complexe, în urma unei dispoziţii semnate de către, procurorul general, Alexandr Stoianoglo. În urma verificărilor şeful PCCOCS, Nicolae Chitoroagă şi şeful PA, Viorel Morari, au fost suspendaţi din funcţie. Cel din urmă se află la moment în arest pentru 20 de zile, fiind acuzat de fals în acte publice şi abuz în serviciu.

Comentarii