Ştiri

Sursa imaginii: stiinta.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

15 Mar. 2019 / 12:00

Noile tehnologii ajung tot mai rapid şi în satele Moldovei

Noile tehnologii ajung tot mai rapid şi în satele Moldovei, astfel că părinţii din toată ţara pot acum achita taxa lunară pentru grădiniţă şi prin intermediul Serviciului guvernamental online Mpay. Chiar dacă achitarea plăţilor prin acest sistem este o modalitate de a economisi timpul, mulţi părinţi spun că deocamdată procedura de achitare on-line li se pare prea complicată şi de aceea preferă să meargă la bancă, relatează Moldova 1.

În capitală, achitarea taxei de alimentaţie pentru grădiniţă prin serviciul MPay este posibilă în ultimii patru ani.

„Lunar primind acest bon de plată pentru alimentaţie, avem un termen de achitare. Desigur că este mai uşor şi ar fi mai uşor de achitat online. Încercând să achit acest bon nu mi-a reuşit şi deja suntem nevoiţi să mergem la bancă. Şi stăm în rând, desigur acolo rândurile sunt infermale”, a menţionat un părinte, Lidia Apostol.

„Mpay-ul un pic posibil e complicat sau ar fi bine să fie un pic mai cizelat. E o procedură un pic complicată pentru ei. E clar că e mai comod, că părinţii dacă lucrează de dimineaţă până seara până la ora 5, e mai comod să achite când stau acasă”, a declarat directorul Grădiniţei nr. 5 din Chişinău, Rodica Jardan.

Din luna martie, platforma de achitare on-line MPAY, implementată de către Agenţia de Guvernare Electronică este disponibilă pentru toate grădiniţele publice din ţară.

„Numărul este în creştere, dacă circa un an, un an jumătate în urmă aveam vreo 5 sau 6 mii de plăţi lunare, acum practic s-a dublat am ajuns la 10 - 11 mii de plăţi lunare. Obiectivul de bază e să încercăm să oferim o acoperire şi o accesibilitate maximă pentru părinţi ca să poată achita taxele online”, a menţionat managerul de produse MPAY, Dumitru Postu.

Taxa pentru alimentaţia copiilor în instituţiile de educaţie timpurie este stabilită de administraţia publică locală. In Chisinau părinţii contribuie cu 30 la sută din totalul sumei necesare pentru alimentaţia copiilor.

„Administraţia instituţiilor de educaţie timpurie livrează către contabilitate, referitor la numărul de zile pentru fiecare copil care au fost frecventate în luna precedentă, secţia alimentaţie în cadrul direcţie de sector face calculele pentru fiecare copil în parte şi transmite bonul cu contul personalizat către fiecare părinte prin intermediul administraţiei instituţiei. În conformitate cu decizia CMC, părinţii achită 9 lei 55 de bani per zi, adică 30% din suma necesară stabilită pentru alimentaţia unui copil. 01.28 31 lei şi 65 de bani este totalul”, a spus directorul educaţie din sectorul Râşcani, Andrei Pavaloi.

În prezent, în sistemul de achitare MPay sunt înregistrate peste 1400 instituţii de educaţie timpurie, ce includ grădiniţe, creşe-grădiniţe şi şcoli-grădiniţe.

Comentarii