Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

13 Noi. 2019 / 11:27

Nouă din zece femei rome nu au un loc de muncă, sondaj

Nouă din zece femei rome nu au un loc de muncă, patru din zece nu au nici patru clase de studii, iar o treime dintre toate femeile rome nu au fost niciodată la medic în ultimii cinci ani - sunt constatările unui sondaj, care reflectă necesităţile femeilor rome şi a fost realizat de către Reţeaua Femeilor Rome din Republica Moldova. Principalele probleme cu care se confruntă femeile rome din ţară şi recomandările de soluţionare a acestora se regăsesc într-un Manifest al Femeilor Rome, care a fost prezentat la Chişinău. Sondajul mai arată că femeile se informează în mare parte despre necesitatea educaţiei, a sănătăţii de la mediatorii comunitari, relatează Mesager.

Steliana Iamanverdieva a devenit mediator comunitar la Soroca acum zece ani. Femeia spune că  înlesneşte accesul familiilor de romi la educaţie, serviciile mediale şi sociale. 

Femeile rome spun că datorită mediatoarei îşi pot găsi mai uşor un loc de muncă.

„Peste tot mă ajută, în orice moment pot s-o sun şi să-i cer sfatul, a fost cu mine chiar şi la spital la Chişinău”. „Eu nu ştiu carte, iar mediatorul comunitar mă îndrumă. Am fost împreună la secţia de paşapoarte şi am perfectat actele pentru copii”, spun femeile.

Potrivit studiului, 40% dintre femeile rome din ţara noastră nu au studii, 86% nu au un loc de muncă, iar 28% nu au fost la medic în ultimii cinci ani.

„86% dintre femeile rome nu au un loc oficial de muncă, dar de la asta suferă nu doar femeile rome, dar şi bugetul statului, o treime dintre femeile rome nu au fost la medic niciodată în ultimii cinci ani”, a precizat Cristina Raducan, preşedinta Reţeaua Femeilor Rome.

„Vreau să vă spun că 60% din femeile rome au spus că trăiesc mai rău decât alţii, 40 de procente au spus că duc un trai ca şi ceilalţi, iar trei procente dintre femeile rome au spus că trăiesc foarte bine în Moldova”, a declarat Elena Rădiţa, mediatoare.  

Membrele Reţelei Femeilor şi Fetelor Rome solicită ca rezultatele sondajului să fie utilizate la elaborarea planului de acţiuni pentru susţinerea etnicilor romi pentru următorii patru ani.

„Propunem ca femeile rome să aibă posibilitatea să înveţe chiar dacă deja au absolvit şcoala, pentru asta ar fi bine să fie create oportunităţi de analfabetizare auxiliară în instituţiile de învăţământ destinate special pentru femeile rome”, a specificat Cristina Raducan, preşedintă, Reţeaua Femeilor Rome.

La  sondaj au participat 500 de femei rome din 47 de localităţi. În ţara noastră locuiesc aproximativ 100 de mii de romi.

Comentarii