Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Social

04 Aug. 2020 / 21:06

Unii producători de carne şi ouă se plâng că nu au acces pe piaţa UE

Unii producători de carne și ouă din ţara noastră se plâng că nu au acces pe piaţa UE din cauza că nu au de unde lua certificatele necesare. Într-o conferinţă de presă la Parlament, un reprezentant al producătorilor, dar şi deputatul PAS Vladimir Bolea spun că lipsa unui laborator acreditat împiedică exportul de mărfuri în spaţiul european. Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Agriculturii declară că ar fi vorba despre declaraţii politice, relatează Mesager.

Cei doi susţin că vor solicita crearea unei comisii parlamentare care să examineze de ce până în acest moment nu există un laborator acreditat, care ar elibera certificate de calitate pentru exportul cărnii în spaţiul european.

„În numele celor patru mii de colegi pe care îi reprezint, toţi membri ai Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, cerem public crearea unei comisii parlamentare care va monitoriza acţiunile Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) în vederea implementării cerinţelor UE şi asumarea publică a unui termen cât mai restrâns ca producătorii noştri să aibă un laborator acreditat ca să poată accesa pieţele externe", a spus producătoarea Diana Crudu.

„ANSA în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, accentuez, din 29 luna a 12-a 2018 urma să elaboreze şi să prezinte Guvernului spre aprobare metodologiile de calcul al tarifelor la serviciile prestate de către instituţiile publice ale cărui fondator este, precum şi a nomenclatorului serviciilor prestate şi a tarifelor acestora”, a declarat deputatul PAS Vladimir Bolea.

Reporterul Moldova 1 a încercat să obţină o reacţie de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, dar niciun funcţionar nu ne-a răspuns. Contactat de Moldova 1, Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii a declarat că nu comentează declaraţiile politicienilor.

Companiile din Republica Moldova au dreptul să exporte anual pe piaţa UE, fără taxe şi impozite, 4000 de tone de carne.

 

Comentarii