Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

02 Dec. 2019 / 19:20

Numărul cazurilor de discursuri de ură şi instigare la ură s-a dublat

De la două cazuri pe zi la patru numărul cazurilor de discursuri de ură şi instigare la ură s-a dublat în acest an faţă de anul trecut, constată Asociaţia Promo-LEX. Cel mai des, autori ai discursului de ură sunt bărbaţii - în aproximativ 88% din cazuri. Mai mult, în campaniile electorale pentru alegerile din 2019, 52% dintre femeile candidate au fost supuse unui act de violenţă şi doar 15% au reclamat acest fenomen. Informaţia a fost prezentată în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”, relatează Mesager.

„Această discriminare a femeilor în alegeri rămâne a fi una cu caracter sistemic, partinic, adică din partea partidelor, dar şi instituţionalizat. Iese în evidenţă situaţia vădit dezavantajată, în special a candidatelor independente. Toate aceste manifestări constituie încă un obstacol, un obstacol în plus la participarea şi desemnarea unui număr redus a femeilor candidate”, a declarat Olga Bâtcă, preşedinta Platformei pentru Egalitate de Gen.  

Datele au fost obţinute în urma unei cartografieri a 409 de femei implicate în alegeri. Reprezentantele Platformei pentru Egalitate de Gen, recomandă Comisiei Electorale Centrale să introducă în programele de instruire şi monitorizare a fenomenului violenţei în alegeri şi aplicarea unui Cod de conduită printre concurenţii electorali.

Comentarii