Ştiri

Sursa imaginii: digifm.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

18 Oct. 2020 / 19:00

Numărul victimelor traficului de fiinţe umane este în creştere

Deşi trăim în secolul XXI, fenomenul traficului de fiinţe umane rămâne a fi unul îngrijorător. În ţara noastră numărul victimelor este în creştere şi doar în 2019 un număr de 72 de persoane au fost exploatate prin muncă, iar 32 - sexual. Anual, pe 18 octombrie este marcată Ziua europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umane. Cel mai des, persoanele traficate sunt duse în ţări precum Germania, Polonia, Grecia, Bulgaria sau chiar Italia, relatează Moldova 1.

De cele mai multe ori, sub pretextul unui loc de muncă bine plătit peste hotare, victimele ajung în străinătate, iar toate promisiunile unei vieţi decente se transformă într-o adevărată sclavie, din care este aproape imposibil să scapi. Specialiştii spun că astfel de cazuri sunt tot mai frecvente în ţara noastră.

Percepţia oamenilor despre acest fenomen rămâne a fi împărţită. În timp ce unii spun că traficul de fiinţe umane este o schemă bine pusă la punct de grupări organizate, alţii dau vina pe dezinformarea celor care aleg să plece peste hotare.

Autorităţile trag însă un semnal de alarmă şi spun că, pe lângă cazurile de exploatare în scopuri de muncă, creşte şi numărul victimelor exploatate în scopuri sexuale sau de cerşit.

„De la începutul anului, pe ţară noi avem înregistrate în total 40 de infracţiuni ce ţin de trafic de persoane. Din numărul total de infracţiuni, jumătate au fost descoperite şi sunt instrumentate de către centru. În cadrul acestor dosare au fost identificate pe ţară 101 victime adulte şi 14 minore. Dintre acestea, de către centru au fost identificate 67 de victime adulte şi 11 minore”, a declarat Vitalie Pşenicinîi, specialist la Centrul Naţional pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane.

Pentru a preveni astfel de situaţii, specialiştii îndeamnă oamenii să se informeze înainte de a pleca peste hotare, dar şi să se asigure că vor munci legal.

Persoanele care se află în situaţii dificile pot apela la Linia Ferbinte: 080077777 sau la poliţie.

Comentarii