Ştiri

Sursa imaginii: abc.ro

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

13 Feb. 2020 / 17:21

O mie de localităţi din Republica Moldova, supuse măsurării cadastrale

O mie de localităţi din Republica Moldova, supuse măsurării cadastrale. Autorităţile susţin că delimitarea corectă a hotarelor şi inventarierea corectă a terenurilor va facilita atragerea investiţiilor pentru modernizarea satelor şi oraşelor. Evaluare funciară a fost susţinută financiar de Banca Mondială.

În 16 localităţi din raionul Ocniţa terenurile au fost delimitate acum un an. În urma măsurărilor s-a stabilit că oraşul Ocniţa are, de fapt, cu peste 100 de hectare mai mult decât era indicat în documente.

„Cineva a admis o greşeală şi ea a continuat mai departe, hotarele au fost făcute, acum primăriile care s-au mărit suprafeţele, care s-au micşorat, trebuie de lucrat la controlarea încă odată a documentelor persoanelor individuale”, a declarat şeful serviciului funciar Ocniţa, Adelina Carabeţ.

Erori depistate la nivel de hotar administrativ au fost atestate şi în oraşul Edineţ, care urmează să participe la inventarierea terenurilor conform noii proceduri.

„Să fie stabilită strict proprietatea şi cu atât mai mult să fie o evidenţă clară ce fel de terenuri avem, fie că ele sunt terenuri agricole, fie că avem terenuri cu diferite categorii de destinaţie”, a declarat inginerul funciar al primăriei Edineţ, Vadim Caraulan.

Astfel, autorităţile îşi propun să digitalizeze serviciile, dar şi să simplifice procedurile de privatizare.

„Noi avem în plan să facem înregistrarea masivă a tuturor terenurilor şi imobililor începând de la nord şi până la sud, este cert că în cazul în care cunoşti ce ai poţi să atragi şi investiţii şi la nivel de ţară, şi la nivel de localităţi”, a declarat directorul Agenţiei Servucuu Publice, Tatiana Cerneţchi.

„Avem în portofoliu de proiect 490 de localităţi rurale din toate raioanele drept rezultat trebuie să avem cele 700 de mii de terenuri proprietate privată înregistrate în cadastru, la fel 350 de mii de proprietăţi publice. Pentru cetăţean serviciul este gratuit nu se va solicita nicio plată pentru a măsura şi înregistra bunurile imobile, la fel este gratuit şi pentru autorităţile publice locale„, a declarat şeful departamentului cadastru al ASP, Angela Matcov.

Iniţiativa a fost sprijinită financiar de Banca Mondială în baza unui Acord de finanţare dintre Guvern şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare.

„Banca Mondială a susţinut astfel de proiecte în 30 de ţări. În total au fost implementate 45 de iniţiative, în care înregistrarea şi evaluarea funciară au fost proiecte separate, dar în unele cazuri au constituit o componentă dintr-un proiect amplu”, a declarat consultantul principal al Băncii Mondiale, Olivera Jordanovic.

Bugetul total al proiectului este de 30 de milioane de euro.

 

 

 

Comentarii