Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

21 Iul. 2019 / 19:28

O parte din instituţiile medicale au medicamente pentru scabie şi pediculoză, susţine Ministerul Sănătăţii

O parte dintre instituţiile medicale din ţară sunt asigurare cu medicamente anti-scabie şi anti-pediculoză, iar altele sunt în proces de achiziţionare a preparatelor. Asigurarea vine din partea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, care a emis un ordin în acest sens. Măsura are menirea de a preveni intoxicaţiile cu substanţe chimice, relatează Mesager.

Stela Baciu din satul Dezghingea (Comrat) recunoaşte că aplică metode tradiţionale de tratare a pediculozei.

„Este o plantă specială, mărul lupului. Mai întâi fierbi frunzele, iar apoi speli părul cu această soluţie şi dispar paraziţii. În plus, este foarte benefică şi pentru păr. Am aplicat această soluţie şi a dat rezultat.  Această plantă creşte în fiecare curte”, spune ea.

Oameni din localitate salută iniţiativa autorităţilor de a împărţi gratuit medicamente împotriva pediculozei şi scabiei.

Medicii din Comrat efectuează şi campanii de informare a oamenilor.

„Virusul se transmite prin paraziţi. Se face controlul tuturor copiilor din instituţiile şcolare şi preşcolare, sau a celor internaţi în spitale. Există şi broşuri cu informaţia respectivă, care sunt distribuite pe străzi în tot oraşul la recomandările Centrului de Sănătate Publică. În policlinici sunt şi cabinete speciale, destinate prelucrării şi depistării paraziţilor, iar în toate grădiniţele vor fi instalate panouri informative pentru părinţi”, a menţionat Valentina Fileva, adjunct, instituţii medico-sanitare.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale spune că astfel îşi propune să prevină intoxicaţiile cu substanţe chimice.

„Sunt multe instituţii care şi la momentul emiterii acestui ordin aveau în stoc medicamentele necesare, sunt altele care deja au procurat, sunt care sunt în proces, dar este un proces continuu care se realizează în conformitate cu ordinul respectiv”, a declarat Tatiana Zatâc,  şefă de direcţie la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Conform datelor statistice, în ultimii şapte ani peste 27 de mii de oameni s-au intoxicat cu substanţe chimice, dintre care aproape opt mii sunt copii.

Comentarii