Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

10 Dec. 2019 / 17:15

O sculptură în memoria femeilor care şi-au pierdut viaţa în rezultatul violenţei în familie, inaugurată la Chişinău

De ziua drepturilor omului, Centrul de Drept al Femeilor şi Secţia Justiţie Penală şi Aplicare a Legii (INL) a Ambasadei SUA în Moldova, au inaugurat în Parcul Valea Morilor sculptura-simbol în memoria femeilor care şi-au pierdut viaţa în rezultatul violenţei în familie. Evenimentul are loc în contextul Campaniei Naţionale „16 zile de activism împotriva violenţei în baza de gen”, sub genericul - Ai dreptul să trăieşti în siguranţă!

„La evenimentul de astăzi, aducem un omagiu victimelor care şi-au pierdut viaţa ca urmare a violenţei în familie. Acest fenomen nu este doar o problemă individuală sau familială, ci o preocupare la nivel de comunitate. Prezenţa Dumneavoastră la acest eveniment este un semn al angajamentului de a consolida răspunsul Republicii Moldova la cazurile de violenţă în familie.  Vă încurajez să continuaţi eforturile pentru punerea în aplicare a strategiei naţionale şi a planului de acţiune pentru combaterea violenţei împotriva femeilor. Ambasada Statelor Unite, prin intermediul secţiei Justiţie Penală şi Aplicare a Legii va asigura un parteneriat continuu pentru a vă ajuta să atingeţi aceste obiective!”, a declarat Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA în Republica Moldova.

În condiţiile în care doar în perioada 2014-2018, în Republica Moldova şi-au pierdut viaţa 144 de femei în rezultatul actelor de violenţă exercitate de partenerul de viaţă sau un alt membru al familiei, ne propunem să atragem atenţia autorităţilor şi a publicului larg asupra gravităţii fenomenului violenţei în familie, care în multe cazuri se soldează cu decesul victimelor.

”Suntem la etapa în care Republica Moldova urmează să-şi asume angajamentul de ratificare a Convenţiei de la Istanbul, o asumare de condamnare şi combatere concretă a acestui fenomen. Este importantă monitorizarea fiecărui caz de deces, să vedem cum a reacţionat fiecare dintre autorităţi şi ce poate fi făcut pentru a preveni astfel de cazuri. Vreau să vă asigur de tot angajamentul din partea Ministerului Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale în contextul promovării politicilor pro-active de combatere a fenomenului violenţei în familie, în contextul asistenţei complexe acordate victimei şi a reacţiilor prompte ca autoritate cu responsabilităţi în domeniul respectiv”, a declarat Viorica Dumbrăveanu, Ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Datele statistice, oferite de autorităţile naţionale relevă faptul că, în cazul infracţiunilor din  sfera relaţiilor familiale, în 2018, victime ale violenţei în familie au fost 778 femei şi 220 bărbaţi, iar agresori în aceste relaţii, au fost 908 bărbaţi şi 90 femei.

„Cu regret violenţa în familie rămâne a fi una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă societatea noastră. Vin cu un apel către victimele violenţei în familie, care luptă în tăcere, le îndemn să nu tolereze violenţa, să apeleze serviciul unic 112 sau cel mai apropiat sector de poliţie. Pe parcursul acestui an, poliţia a emis peste 3 mii ordine de restricţie de urgenţă în privinţa agresorilor. Vă asigur că vom depune şi în continuare eforturi considerabile, astfel încât intervenţia poliţiei în prevenirea şi combaterea cazurilor de violenţă în familie să fie una neîntârziată”, a specificat domnul Pavel Voicu, Ministrul Afacerilor Interne

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevshi, a venit cu un apel către bărbaţi şi i-a îndemnat să nu folosească violenţa ca formulă prin care cred că pot deveni mai buni. ”Mă adresez şi organelor competente, când apelează o victimă a violenţei în familie după ajutor, nu identificaţi formule de împăcare cu agresorul, ci aplicaţi legislaţia din domeniu. Susţin ratificarea Convenţiei de la Istanbul şi am prezentat toate argumentele că documentul nu contravine Constituţiei Republicii Moldova. Ministerul Justiţie şi ministerul de profil vor întreprinde împreună toate acţiunile necesare pentru implementarea cât mai rapidă a Convenţiei şi vom interveni cu modificări legislative necesare în acest sens”, a menţionat ministrul.

Dincolo de fiecare date statistice sunt destine de femei care sperau că mâine va fi altfel. Ele şi-au dorit să trăiască, au crezut că sunt în siguranţă şi au sperat că vor supravieţui. În memoria lor a fost creată această sculptură ce simbolizează fragilitatea vieţii victimelor violenţei în familie şi transmite un mesaj clar de toleranţă zero faţă de acest fenomen.

„Victimelor violenţei în familie le este frică şi ruşine să vorbească despre abuzurile prin care trec şi să ceară ajutor. Tac pentru că nu au încredere în cei care i-ar putea ajuta, tac pentru că au văzut că şi mamele lor au răbdat, tac – pentru că le este frică să nu fie judecate şi blamate. Atunci când decid, însă, să vorbească şi să ceară ajutor, nu sunt întotdeauna auzite pentru că cei care trebuie să intervină consideră că problema violenţei în familie este una privată şi nu merită atenţie. Prin abordarea sistemică a acestui subiect, împreună, cu timpul, vom putea schimba atitudinea faţă de fenomenul violenţei în familie şi ajunge la înţelegerea clară că violenţa în familie este o infracţiune şi nu trebuie tolerată.” Natalia Vîlcu, Directoare executivă, Centrul de Drept al Femeilor

Evenimentului desfăşurat la Chişinău este replicat de ONG-ul ”Rezonans” din Bender, ce activează, la fel, în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie. Inaugurarea unei sculpturi similare are loc tot astăzi, în Parcul Kirova din Tiraspol. Realizarea simultană a evenimentului are o încărcătură simbolică şi vine să sublinieze un obiectiv comun – sensibilizarea societăţii cu privire la amploarea fenomenului, încurajarea raportărilor către autorităţi şi susţinerea victimelor violenţei în familie.

 

Comentarii