Ştiri

Sursa imaginii: facebook//codreanu

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

24 Apr. 2019 / 20:05

O staţie de prelucrare a deşeurilor menajere solide, deschisă în capitală

O staţie de prelucrare a levigatului - substanţă produsă de deşeurile menajere solide a fost deschisă în capitală. Substanţa toxică va fi prelucrată zilnic la gunoiştea de pe strada Uzinelor din Chişinău. Staţia de tratare este singura de acest fel din ţară, iar lucrările au durat 7 luni. Construcţia acesteia şi amenajarea utilajului a costat 15,5 milioane de lei, bani alocaţi din bugetul municipal, relatează Mesager.

„În această staţie sunt aflate patru bazine. În primul se lasă nămolul cel mai greu, în al doilea vine tot levigatul cel mai uşor, în bazinul din mijloc este o pompă care se numeşte pompa de lagună”, a spus tehnicianul, Ghenadie.  

„Va lucra în regim autonom, va fi deservit de patru ingineri operatori. Capacitatea staţiei de prelucrare a levigatului este de randamentul de 80%. Într-o zi deplină de 24 de ore are capacitatea de prelucrare de 32 - 36 de tone de levigat”, a spus şeful interimar al Regiei „Autosalubritate”, Eugenia Axentiev.  

„Din acele bazine colectoare se pompează în instalaţie, din instalaţie prin procedeul de osmoză inversă, prin tehnologia membranară cu coloane cu discuri avem un garant al faptului că permeatul şi anume ceea ce epurăm este în specificaţiile dorite”, a spus managerul de proiect din România, Andrian Dobre.

Levigatul este adus la Staţia de prelucrare de la gunoiştea din Ţânţăreni, care a fost închisă în vara anului 2017. Staţia de tratare este mobilă şi poate fi transportată la fiecare gunoişte.

„Fiecare gunoişte are scurgeri toxice şi iată levigatul este încărcat din containere care sunt sub gunoi, pompat cu maşinile şi revărsat aici în rezervoarele de acumulare. Acelaşi lucru este şi la Sângera, noi vom vedea dacă putem interveni cu staţia de levigat de aici ca să colectăm legivatul şi de la Sângera”, a spus primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu.

„Va aduce efecte atât sociale, economice, dar şi mai important, de mediu, în aşa fel diminuând impactul negativ al mediului ambiant ca rezultat acelor degazări din gunoiştea respectivă”, a menţionat ministrul Agriculturii şi Mediului, Nicolae Ciubuc.

Construcţia Staţiei de Tratare a Levigatului şi amenajarea utilajului a durat şapte luni şi a costat 15,5 milioane de lei, bani alocaţi din bugetul municipal.

Comentarii