Ştiri

Sursa imaginii: timpul.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

16 Iul. 2019 / 19:38

O stradă riscă să se prăbuşească din cauza minei din Chişinău

O greşeală inginerească făcuta acum mai bine de 50 de ani îşi face resimţite efectele până în prezent. Este vorba despre mina din Chişinău, care prezintă un pericol tot mai mare. Din cauza apelor subterane care erodează pilonii de protecţie, porţiuni importante ale sectorului Rîşcani din capitală, în special strada Florilor, strada Studenţilor şi o porţiune din strada Calea Orheiului riscă să se prăbuşească. În prezent, mina este deconectată de la energia electrică din cauza datoriilor către furnizor, iar în consecinţă, apa acumulată nu poate fi pompată. Consiliul municipal a alocat recent 700 de mii de lei pentru ca mina să-şi reia activitatea.

„Pentru ziua de astăzi mina încă nu funcţionează fiindcă suntem deconectaţi de la energia electrică şi nu putem asigura procesul de evacuare a apei. Ceea ce ţine de apă la moment sunt acumulate aproximativ la un milion de metri cubi de apă şi desigur că aşteptăm în cel mai curând timp să pornim procesul de evacuare pentru a diminua careva riscuri de pierdere de control asupra minei”, a declarat directorul întreprinderii „Mina din Chişinău”, Sergiu Lungu.

În condiţiile în care apa nu este pompată, este imposibilă extragerea calcarului. Mai mult, mina prezintă pericol pentru siguranţa locuitorilor capitalei.

„Riscul este deci, distrugerea totală a stâlpilor de susţine sau a excavaţiilor în această zonă şi respectiv această distrugere poate influenţa şi asupra suprafeţei terestre. Este vorba de formarea conurilor de surpare, sau, să zicem aşa, scufundarea unor zone ale terenului. Practic sunt pilieri care deja intră şi în a doua fază a distrugerilor”, a menţionat directorul întreprinderii „Mina din Chişinău”, Sergiu Lungu.

Locuitorii sectorului Rîşcani din capitală sunt îngrijoraţi de această situaţie.

„Era un timp când spuneau că este interzis să fie construite case aici, deasupra minei. Ţi se face frică când te gândeşti că sub picioare nu este nimic, iar la suprafaţă stau aşa clădiri înalte. Ce ţine de apa care se acumulează acolo, presupun că trebuie pompată şi trebuie de urmărit întreaga situaţie. ca să nu moară mii şi mii de oameni”, „Eu cred că mulţi locatari nu ştiu de problema asta, eu cred că ar trebui să fie anunţaţi cel puţin, doar că la noi regulile astea nu prea sunt respectate de arhitecturii şi de restul care construiesc clădiri”, „Ne gândim că ar trebui să ne mutăm de aici. Există riscul de prăbuşire sau inundaţie şi asta ne pune în pericol viaţa. Nu ştiu dacă autorităţile vor reacţiona, dar sperăm că vor lua măsuri cât mai urgent”, au declarat locatarii.

Potrivit directorului întreprinderii, Sergiu Lungu singura soluţie fezabilă pentru evacuarea continuă a apei este implicarea întreprinderii „Apă Canal”. Negocierile în acest sens sunt deja în desfăşurare.

„Mai mult în folosul chiar şi a populaţiei din municipiul Chişinău - este vorba despre pomparea intensivă deci a volumelor mari a apei şi direcţionarea acesteia la staţia de tratare „Apă Canal”. Deci, acest lucru va influenţa considerabil la scăderea nivelului în excavaţiile miniere şi respectiv va permite revenirea minei la un regim normal de activitate”, a menţionat Lungu.

Recent, Consiliul municipal Chişinău a alocat de urgenţă 700 de mii de lei pentru ca întreprinderea „Mina Chişinău” să-şi reia activitatea. Directorul minei susţine că această sumă va fi suficientă pentru achitarea energiei electrică şi menţinerea procesului de evacuare doar până la sfârşitul acestui an.

 

 

Comentarii