Ştiri

Sursa imaginii: Exquis.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

26 Mai 2019 / 19:58

Forum de nutriţie la Chişinău

Moldovenii câştigă în greutate, la propriu, fiecare al doilea om din ţara noastră este supraponderal sau obez. Subiectul a fost abordat la un Forum de nutriţie, desfăşurat la Chişinău. Specialiştii au discutat şi despre principiile unui regim alimentar sănătos, relatează Mesager.

„Zahărul, făina rafinată, sarea rafinată, drojdia de panificaţie, grăsimile trans, toate astea determină o alimentaţie fadă, lipsită de nutrienţi, în acest caz în timp oamenii pot dezvolta intoleranţe, pot dezvolta inflamaţii, organismul nu mai luptă atât de bine cu anumite afecţiuni”, a spus nutriţionista Victoria Rusu.  

„Trebuie de schimbat puţin spectrul nostru alimentar, trebuie de exclus foarte mult produsele procesate cu indicele glicemic mare, adică produsele care conţin zahăr rapid, care provoacă dizbalanţa hormonală”, a menţionat nutriţionistul Sergiu Munteanu.

Potrivit nutriţioniştilor, mai multe maladii, printre care şi cancerul, pot fi prevenit printr-o alimentaţie sănătoasă.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit, să zicem, o cantitate minimă pe zi pentru prevenţie. Ar fi între 300 şi 800 de grame de vegetale, aici intră cam trei porţii de vegetale, legume şi fructe, pe cât posibil crude. Din păcate alimentaţia noastră din ziua de astăzi se bazează foarte mult pe ceva gătit”, a declarat Camelia Pop, ingineră în cercetări alimentare, România.

Republica Moldova duce o lipsă acută de nutriţionişti.

„Numărul de nutriţionişti necesari ar fi de 1700 de persoane, dacă să vorbim despre nutriţionişti ar fi de 700 de persoane pentru întreaga populaţie a Republicii Moldova. Persoanele practic când merg la raft nu ştiu cum să aleagă corect produsele alimentare, nu ştiu în general care este importanţa alimentaţiei sănătoase”, a specificat Maria-Victoria Racu, nutriţionistă.  

Oamenii spun că optează pentru un meniu echilibrat şi un mod de viaţă activ.

Republica Moldova ocupă locul 72 din 188 în topul ţărilor cu cele mai multe persoane supraponderale, întocmit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Comentarii