Ştiri

Sursa imaginii: playtech.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

18 Oct. 2020 / 19:30

Octombrie, luna conştientizării Sindromului Down

Sunt diferiţi, dar în acelaşi timp la fel. Vorbim de copiii cu Sindromul Down, numiţi şi Copiii Soarelui. Adulţii pot lua adevărate lecţii de viaţă de la ei, căci în pofida tuturor greutăţilor pe care le au de înfruntat, sunt optimişti şi plini de energie. Aproximativ 50 de copii cu Sindromul Down sunt diagnosticaţi în ţara noastră în fiecare an. Astfel, depistarea tardivă a afecţiunii, neputinţa părinţilor de a face faţă cheltuielilor de reabilitare şi stereotipurile existente le face viaţa dificilă. Octombrie este considerată luna conştientizării Sindromului Down, relatează Moldova 1.

Maria Sclearuc a născut cel de-al doilea copil la 30 de ani. Toată sarcina a decurs bine, iar femeia nici nu bănuia că va aduce pe lume un copil special, cu Sindromul Down. După trei săptămâni, Maria a aflat şi diagnoza, iar la scurt timp a început reabilitarea. Aşa au trecut nouă ani, iar în prezent Alina învaţă în clasa a treia la o şcoală specială.

Centrul „Voinicel” din Chişinău oferă servicii de intervenţie timpurie copiilor până la vârsta de trei ani, inclusiv pentru cei care suferă de Sindromul Down.

Potrivit datelor Centrului de genetică, în 2019 în Moldova au fost depistaţi în timpul screening-ului neonatal 44 de copii cu Sindromul Down.

În fiecare an, luna octombrie este dedicată Copiilor Soarelui, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în legătură cu Sindromul Down şi de a promova persoanele care, în ciuda unui cromozom în plus, au demonstrat că pot avea realizări frumoase în viaţa lor.

„Dragostea nu se măsoară în cromozomi”. Cu acest titlu în Moldova a fost lansat recent un film documentar despre persoanele cu această afecţiune. Autorii peliculei au încercat să transpună cum au fost acceptaţi în societate aceşti oameni speciali.

În total, în Republica Moldova sunt aproximativ 10.700 de copii cu nevoi speciale.

Comentarii