Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: admin

Ştiri / Social

17 Aug. 2019 / 13:33

ONG-urile denunţă numirea netransparentă a unor judecători constituţionali de către Parlament

Numirea netransparentă a doi judecători constituţionali de către Parlament subminează în continuare încrederea publică în independenţa Curţii Constituţionale, consideră mai multe organizaţii neguvernamentale, care au semnat o Declaraţie în acest sens.

Organizaţiile semnatare îşi declară profunda îngrijorare în legătură cu modul netransparent de numire a celor doi judecători la Curtea Constituţională de către Parlamentul Republicii Moldova.

„Un asemenea mod de numire, fără explicarea motivelor anulării rezultatelor concursului organizat anterior, bazat pe criterii politice, denotă ignorarea importanţei acestei instituţii şi subminează în continuare încrederea publică în independenţa Înaltei Curţi. La 2 iulie curent, Parlamentul a anunţat concurs pentru selectarea a doi candidaţi pentru funcţia de judecător constituţional, care urmau a fi selectaţi de Comisia juridică, numiri şi imunităţi şi ulterior confirmaţi de plenul Parlamentului. La concurs s-au înscris 23 de candidaţi. La 24 iulie 2019, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a intervievat candidaţii preselectaţi, plasând toate interviurile în spaţiul public la finalizarea acestora. Conform punctajului oferit de membrii Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Nicolae Eşanu şi Vladimir Grosu au obţinut cel mai mare punctaj. Totuşi, la 16 august 2019, Parlamentul a numit în funcţia de judecători constituţionali alte două persoane - Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan, ultimul nefiind nici printre candidaţii la concurs”, se spune în declaraţie.

Organizaţiile semnatare regretă modalitatea prin care Parlamentul Republicii Moldova a decis selectarea judecătorilor Curţii Constituţionale. Acestea consideră că ignorarea rezultatelor concursului organizat, inclusiv selectarea unor candidaţi care nici nu au participat la concurs, discreditează pe viitor ideea organizării unor concursuri publice organizate de Parlament pentru ocuparea unor funcţii înalte în stat.

De asemenea ONG-urile solicită Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituţională prin prevederea obligaţiei Parlamentului de a institui o comisie din specialişti notorii cu o vastă experienţă în domeniul dreptului în vederea selectării candidaţilor la funcţia de judecător constituţional, şi prevederea criteriilor de selecţie bazate pe principiile de transparenţă, nediscriminare şi acces liber la concurs, fiind aleşi doar candidaţii care corespund celor mai înalte criterii de profesionalism, integritate, ataşament faţă de valorile drepturilor omului şi notorietate.

Declaraţia a fost semnată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Asociaţia Promo-LEX, Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), Fundaţia Est-Europeană (EEF), Institutul de Politici Publice (IPP), Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER), Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJ), Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), Institutul pentru Iniţiative Strategice (IPIS), Asociaţia Presei Independente (API), IDIS ”Viitorul” şi Amnesty International Moldova.

 

Comentarii

Citeste si ...

Componenţă deplină la Curtea Constituţională

Ştiri / Politic

16 Aug. 2019 / 18:30

Componenţă deplină la Curtea Constituţională

Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan au fost desemnaţi magistraţi ai Curţii Constituţionale

Ştiri / Politic

16 Aug. 2019 / 13:00

Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan au fost desemnaţi magistraţi ai Curţii Constituţionale

Guvernul ar putea să-i desemneze, în cadrul şedinţei de astăzi, pe cei doi judecători la CC

Ştiri / Politic

14 Aug. 2019 / 12:45

Guvernul ar putea să-i desemneze, în cadrul şedinţei de astăzi, pe cei doi judecători la CC