Ştiri

Sursa imaginii: national.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

20 Mar. 2019 / 18:51

Operaţiunea „Girofar”: Zeci de şoferi din Chişinău au fost traşi pe dreapta şi amendaţi

Mai mulţi şoferi din capitală au fost traşi pe dreapta şi amendaţi, pentru că nu au acordat prioritate în trafic unei autospeciale pentru stingerea incendiilor. Sancţiunile au fost aplicate în cadrul operaţiunii „Girofar” iniţiată de Inspectoratul Naţional de Patrulare. Poliţiştii au însoţit autospeciala pe străzile din Chişinău pentru a controla cât de disciplinaţi sunt conducătorii auto, relatează Mesager.

Chiar dacă poliţiştii au fixat încălcările, şoferii se justifică şi spun că nu aveau cum să cedeze.

„Eu am vrut să cedez, când am observat maşina în oglindă am tras imediat pe dreapta”, „Eu n-am avut unde să mă dau pe dreapta în spatele meu era o Şkoda şi pe partea mea erau maşini. N-am avut unde să mă dau”, „Am auzit semnalizarea, dar nu aveam cum să mă feresc de pe bandă dacă acolo e linie continuă”, au declarat şoferii.

Totuşi, unii s-au convins că au încălcat legea după ce au văzut probele video. Pompierii susţin că orice secundă pierdută este crucială.

„Pierzând chiar şi acele 30-40 de secunde într-o intersecţie, până la locul deplasării se pot întâlni 2-3 intersecţii de acest gen, respectiv, proporţiile unui incendiu se măresc foarte mult”, a declarat pompierul Mircea Răcilă.

Operaţiunea Girofarul are menirea de a preveni accidentele şi de a micşora numărul încălcărilor în trafic.

„Însăşi ca scop, operaţiunea dată are diminuarea încălcărilor comise de către conducătorii auto şi eradicarea fenomenului de accidente care se petrec între automobilele cu regim prioritar şi autmobilele conduse de alţi conducători”, a menţionat ofiţerul principal al IPN, Dumitru Lupaşcu.

Ieri, poliţiştii au întocmit 23 de procese verbale şi au aplicat amenzi în sumă de 15800 de lei. Potrivit legii, şoferii care nu cedează trecerea maşinilor cu regim prioritar riscă 4 puncte de penalizare şi amenzi de până la 900 de lei.

Comentarii