Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

29 Iun. 2020 / 16:19

Pensia ar putea fi solicitată şi prin procură

Dreptul la pensie ar putea fi solicitat prin procură. Cu această iniţiativă legislativă vine Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS). Potrivit autorităţilor, necesitatea acestei modificări rezultă din multiplele adresări parvenite de la persoanele care din cauza stării de sănătate nu se pot deplasa pentru a depune personal solicitarea, inclusiv de la moldovenii aflaţi peste hotarele ţării. Proiectul de lege urmează să fie votat de Parlament, relatează Moldova 1.

„Proiectul de lege prevede stabilirea dreptului la pensia pentru limita de vârstă, pensia pentru dizabilitate, precum şi pensia de urmaş în bază de procură. Adică persoana care este în drept de a-şi stabili un tip din pensiile care sunt enunţate în baza de procură poate să determine persoana care este cu dreptul de a se adresa la structurile asigurării sociale pentru a-şi determina dreptul la una din pensiile respective”, a declarat ministra MSMPS, Viorica Dumbrăveanu.

La rândul lor, cetăţenii sunt de părere că modificarea legislativă va ajuta vârstnicii, persoanele cu dizabilităţi şi pe cele plecate peste hotare să obţină mai uşor alocaţia.

„Sunt de acord 100%, pentru că are nevoie de ajutor şi de o persoană care e răspunzătoare, să nu fie indus în eroare pensionarul, sau invalidul, sau persoana cu dizabilitate”, spune un bărbat.

„Nu ar fi rău că dacă stă lumea acasă şi aceştia neputincioşi stau la pat, nicio problemă”, spune o femeie.

În acelaşi timp, MSMPS a anunţat că din 1 iulie va fi recalculată alocaţia pentru persoanele care s-au pensionat după 1999.

„Recalcularea se stabileşte în baza cererii care se depune de către persoană la casa teritorială de asigurări sociale”, a mai menţionat Viorica Dumbrăveanu.

În Republica Moldova sunt peste 170 de mii de pensionari.

Comentarii