Ştiri

Sursa imaginii: ro.gde-fon.com

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

15 Dec. 2019 / 10:45

Pericol de la ghirlandele electrice, atenţionează specialiştii

Pericol de la ghirlandele electrice folosite de sărbători. Inspectorii Centrului Naţional pentru Protecţia Consumatorilor spun că în jur de 60 la sută din toate aceste produse, comercializate în pieţele din ţară, nu corespund normelor de siguranţă. Verificările inopinate de la Piaţa Centrală din capitală au demonstrat că, în multe cazuri, etichetele produselor care arată că ar fi de producţie europeană, de fapt ar fi contrafăcute, relatează Mesager.

„Deschiderea uşoară de către orice persoană care manipulează poate duce în primul caz la un şoc electric, după care la un incendiu propriu zis. Mai mult ca atât, foarte des este răspândit simbolul CE, care bunăoară duce consumatorul final în eroare, făcând trimitere la certificare europeană, nu e nici pe aproape certificare europeană, este China Export”, a menţionat Sergiu Lelic, inspector la Centrul Naţional pentru Protecţia Consumatorilor.  

Cumpărătorii susţin că nu cunosc cum să facă diferenţa dintre produsele calitative şi cele contrafăcute.

Inspectorii recomandă cumpărătorilor să citească cu atenţie instrucţiunile de pe ambalaje.

„Modalitatea de instalare pe suprafeţe sau chiar pe brad, totodată trebuie să fim atenţi dacă sunt destinate pentru uz pe interior sau exterior, să instalăm bradul ca să nu se atingă de pereţi sau de tavan, inclusiv sursa, să nu admitem supraîncălzire sau manipularea necorespunzătoare. Consumatorii să procure doar din locuri autorizate şi care deţin documente”, a declarat inspectorul.

Persoanele care comercializează mărfuri ce nu corespund normelor de securitate riscă amenzi de până la 15 mii de lei.

Comentarii