Ştiri

Sursa imaginii: jurnal.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

23 Apr. 2019 / 18:23

Persoanele cu diabet zaharat vor primi gratuit glucometre, teste şi lanţete

Glucometru, dispozitiv de înţepare, teste şi lanţete vor fi distribuie gratuit persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat. Totodată, pacienţii vor găsi în colet şi instrucţiunea privind folosirea glucometrului, Pentru repartizarea a 100 de mii de seturi, din bugetul de stat au fost alocate circa 25 de milioane de lei. Acţiunea a fost lansată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, relatează Mesager.

Până acum pacienţii erau nevoiţi să procure aceste produse individual din farmacii. Potrivit specialiştilor, distribuirea dispozitivelor se va face prin intermediul poştei. Acest fapt va uşura munca medicilor de familie.

„Vrem ca persoanele cu diabet zaharat să poată ţine de sine stătător controlul strict al nivelului de zahăr în sânge. În cazul apariţiei unei devieri se recomandă să se adreseze medicului de familie sau medicului de specialitate”, a declarat Tamara Andruşca, directoare la CNAM.

Testele vor permite măsurarea nivelului de zahăr în sânge pe parcursul unui an.  

„În acest mod o să facem un pic mai uşor bătălia pe care o duc zi de zi oamenii cu diabet zaharat şi astfel vom preveni acele complicaţii pe care le dă diabetul zaharat şi din păcate provoacă o mortalitate care în ultimii cinci ani a crescut cu 10 la sută. Fiecare pacient, odată cu recepţionarea glucometrului, va primi şi o instrucţiune de utilizare, astfel încât să poată corect măsura nivelul de glucoză”, susţine ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Silvia Radu.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt circa 100 de mii de oameni cu diabet zaharat, dintre care circa 19 000 sunt pacienţi insulino-dependenţi şi circa 81 000 pacienţi insulino-independenţi.

Comentarii