Ştiri

Sursa imaginii: timpul.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

20 Sep. 2020 / 18:05

Persoanele în etate vând ce au pentru a supravieţui

Mai multe persoane în etate sunt nevoite să vândă tot ce au prin casă doar pentru a supravieţui. Ei comercializează în stradă tot felul de mărunţişuri. În apropiere de Gara din Chişinău, peste 50 de bătrâni, dar şi persoane care au venituri mici, vin să-şi vândă vechiturile şi hainele care le-au rămas de la copii sau nepoţi. În aceste pieţe improvizate poţi găsi orice: haine, veselă, ceasuri, monede vechi şi medalii. În mare parte, preţul nu depăşeşte nici măcar 25 de lei, relatează Mesager.

Mătuşa Tamara vinde la piaţa improvizată de la lângă gară. Cu toate că are probleme de sănătate, femeia spune că are o pensie de până la 1.000 de lei şi vine în fiecare sâmbătă şi duminică să vândă pentru a putea să-şi cumpere câteva produse alimentare.

O altă bătrână, de 75 de ani, are o pensie de 800 de lei. Femeia spune că în această perioadă nu sunt vânzări şi uneori este nevoită să plece acasă cu buzunarele goale.

Printre cei în etate este şi Alexandru, care deşi nu este pensionar, spune că are un salariu de 3.000 de lei, insuficient pentru a-şi întreţine familia. În zilele de odihnă, bărbatul vine să vândă pentru a face câţiva bani suplimentari.

Cumpărătorii afirmă că nu ezită să achiziţioneze mărunţişurile expuse la piaţă, întrucât, spun ei, preţurile sunt accesibile, iar astfel îi pot ajuta pe cei care au nevoie de un ban în plus.

Conform Biroului Naţional de Statistică, în 2020, pentru pensionari minimul de existenţă a constituit 1.765 lei şi reprezintă 84,8 la sută din valoarea medie a minimului pentru toată populaţia. Valoarea medie a pensiei lunare stabilită pe 1 iulie 2020 a constituit 2.013 lei.

Comentarii