Ştiri

Sursa imaginii: europalibera.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

21 Mar. 2019 / 19:27

Peste 100 de părinţi şi copii au organizat un flashmob cu ocazia Zilei mondiale a Sindromului Down

Trăiesc printre noi, dar mai rar sunt acceptaţi de societate, deşi avem multe lecţii de învăţat de la ei! Dragostea este lecţia pe care copiii cu sindromul Down o oferă lumii fără să aştepte nimic în schimb. Astăzi peste 100 de părinti care au copii cu acest sindrom au organizat un flashmob mob pentru a sensibiliza populaţia de Ziua mondială a Sindromului Down, sărbătorită în fiecare an în data de 21 martie, relatează Mesager.

Beatrice a venit pe lume acum un an şi trei luni. Mama fetiţei spune că sarcina a decurs normal, însă la săptămâna a 15-a medicul de la ultrasonografie i-a spus că există probabilitatea ca micuţa să aibă Sindromul Down.

„Sigur că ne-a speriat pentru că ca oricare mama am avut şi eu poate o perioadă de depresie pentru că sunt mame unde copilul are şi 4 ani şi ele nu pot să-şi revină, nu pot accepta, însă eu cumva am trecut rapid peste asta şi am înţeles că este copil, are sindrom, eu sunt mamă, el are tată, înseamnă că trebuie să lucrăm”, a declarat Ludmila Adamciuc.

Împreună cu soţul au acceptat situaţia şi au făcut totul pentru sănătatea fetiţei lor. La un an şi trei luni Beatrice încă nu merge, dar regulat face chinetoterapie, exerciţii fizice, merge la bazin şi masaj.

„Aceşti copiii nu trebuie lăsaţi pentru că ei de la sine nu au instinctele acestea ca şi copiii tipici, de a se ridica brusc, de a apuca, toate aceste trăsături trebuie să le învăţăm. Sigur că, este un copil tare fericit, mie mi-a mers pentru că ea e tare cuminte, tare drăgălaş!”, a declarat mămica.

De Ziua mondială a Sindromului Down, în capitală a fost organizat un flash mob, la care zeci de mămici impreuna cu copii lor au facut un cerc în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, care reprezintă simbolic Copiii Soarelui. Pentru informarea societatii au împărţit pliante.

„Ca toti copilaşii noştri se distrează la fel ca şi toti copiii tipici, suntem egali şi avem aceleasi drepturi. Foarte important pentru toţi părinţii ca să nu lăsăm mâinile în jos şi să începem a lucra cu copiii cu sindrom Down chiar din primele luni de viaţă, cu cât mai devreme încep procedurile atunci şi rezultatele sunt mult mai bune”, a declarat preşedintele Asociaţiei „Sunchine”, Ala Burlaca.

Medicii spun că, de regulă, acest sindrom poate fi diagnosticat prenatal.

„Cele mai frecvente cauze ar servi vârsta înaintata a mamei care concepe acest copil sau o vârsta dimpotrivă prea tânără mai mică de 17 ani a mămicei, inclusiv şi vârsta tatălui contează. Fenomenul de îmbătrânire atinge şi genele şi aceste translocaţii care au loc în segmentul 21, adică în perechea 21 de cromozomi.  Ar fi o cauză pentru apariţia sindromului down. Putem să evocăm şi radiaţiile şi alimentaţia incorectă şi bolile cornice”, a menţionat şefa secţiei neurologie al CMC, Cornelia Capatâi.

Anual, în Republica Moldova se nasc aproximativ 50 de copii cu Sindromul Down. În lume, 1 copil din 800 este diagnosticat cu acest sindrom.

 

 

Comentarii