Ştiri

Sursa imaginii: cotidianul.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

26 Mar. 2020 / 10:31

Peste 3500 de persoane, supuse screeningului în punctele de trecere a frontierei

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 514 traversări. În contextul pandemiei cu coronavirus, toate persoanele au fost supuse screeningului, iar 2483 au completat fişe epidiomogice individuale.

Un număr mai mare de trecere a frontierei a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova - 2 483 traversări persoane, dintre care 1 316 treceri la frontiera moldo-română, 747 treceri la frontiera cu Ucraina şi 420 treceri a frontierei aeriene (rute charter).

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuşi termometriei, pe sensul de intrare în ţară se asigură ca aceştia completează corect fişele epidemiologice şi se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul pandemiei cu COVID -19.

Suplimentar, vor scrie pe partea verso a fişei Declaraţia pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate. Ca excepţie, nu sunt obligaţi să respecte regimul de autoizolare doar conducătorii auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor şi brigăzile garniturilor de tren, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecţie respiratorie sau stare febrilă.

Precizăm că în conformitate cu Hotărârea nr.9 din 15 martie 2020 a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, începând cu data de 17 martie 2020, se interzice autorizarea trecerii frontierei de stat a cetăţenilor străini pe sensul de intrare în Republica Moldova prin punctele de trecere a frontierei de stat deschise traficului. Această restricţie nu se referă la cetăţenii străini şi apatrizii domiciliaţi sau cu şedere permanentă/temporară, conducătorii auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor şi brigăzilor garniturilor de tren. La fel, excepţie fac membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internaţional şi membrii de familie ale acestora. Intrarea în Republica Moldova a altor categorii de cetăţeni străini se va autoriza urmare a coordonării cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

La fel, este autorizată tranzitarea teritoriului Republicii Moldova, direct, fără oprire, prin punctele de trecere a frontierei de stat Giurgiuleşti - Galaţi şi Giurgiuleşti – Reni, a cetăţenilor străini care se întorc în ţara de origine sau de reşedinţă, a membrilor misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare, ai organizaţiilor/misiunilor internaţionale, acreditate în ţara de destinaţie, precum şi membrilor de familie ai acestora.

Totodată, din 17 martie curent, ora 00:00, a fost SISTAT TRAFICUL AERIAN prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internaţional Chişinău. Ca excepţii, a rămas posibilă efectuarea unor zboruri private/charter, pentru a permite autorităţilor din Republica Moldova, dar şi altor state, de a evacua cetăţenii săi din zonele afectate de noul Coronavirus, însă fiecare caz în parte este examinat suplimentar de către Autoritatea Aeronautică Civilă.

La informarea oficială de către autorităţile de frontieră şi vamale din România şi Ucraina, cât şi în baza deciziei autorităţilor naţionale competente, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat sunt închise.

Comentarii