Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

14 Dec. 2019 / 17:04

Peste 45 de tone de deşeuri colectate în cadrul unei campanii naţionale

Au răspuns apelului echipei „Hai Moldova” în număr mare şi din dorinţa sinceră de a contribui la un mediu înconjurător mai curat. Peste 45 de tone de deşeuri electrice şi electronice au fost colectate timp de o lună de 38 de mii de elevi ai gimnaziilor şi liceelor din ţară, în cadrul unei campanii naţionale, susţinută financiar de Ambasada Suediei. Astăzi la Chişinău a avut loc ceremonia de decernare a premiilor, iar câştigătorii primelor două locuri s-au ales cu două cişmele cu apă potabilă, relatează Mesager.

Elevii Gimnaziului „Vasile Alecsandri” din oraşul Mărculeşti, Floreşti, s-au ales cu cel mai mare premiu - o cişmea cu apă potabilă.

„Au fost foarte activi, chiar din a doua zi au început a colecta telefoane, baterii, am acumulat două tone, practic toţi copiii din şcoală au participat”, a spus Elena Havrun, profesoară la gimnaziul din Mărculeşti.

Câştigătorii locului trei s-au ales cu o livadă de alun şi un voucher de 100 de euro pentru cumpărături la o reţea de magazine.

„Premiul înseamnă pentru noi o mândrie a şcolii, să contribuim mai mult în cadrul acestor activităţi de colectare, ajutor de a schimba viitorul”, a menţionat Dana Răilean, elevă din satul Mereni, raionul Anenii Noi.  

Premii şi diplome au primit toate cele 76 de scoli din ţară, participante la concurs.  

Prin această campanie organizatorii au dorit să sensibilizeze populaţia despre pericolul adus naturii de aceste deşeuri.

„Evident că atunci când stau la noi acasă nu ne dăunează atât de mult, dar în momentul când acestea nimeresc în natură pe noi ne afectează foarte mult. Şi respectiv facem apel către toate autorităţile ca să existe un sistem de gestionare corectă a acestor deşeuri”, a declarat Nadejda Cebotari, coordonatoare a proiectului „Hai Moldova”.   

„Suntem bucuroşi să susţinem această campanie şi să observăm activismul populaţiei pentru a ajunge la o mai bună protecţie a mediului şi o mai bună rezilienţă climatică”, a precizat ambasadoarea Suediei în Moldova, Anna Lyberg.  

Toate deşeurile colectate vor fi transmise spre reciclare în oraşul Buzău din România, la cea mai mare companie de reciclare a deşeurilor electronice din Europa de Est.

Comentarii