Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

20 Noi. 2020 / 19:53

Peste cinci mii de moldoveni mor anual din cauza fumatului

Peste 5.200 de moldoveni mor anual din cauza fumatului. Viciul este un calvar pentru multe persoane, iar lupta cu această dependenţă este foarte grea. Deşi ştiu că fumatul dăunează sănătăţii şi poate provoca boli periculoase, precum cancerul şi afecţiunile cardiace, mulţi oameni nu reuşesc să facă faţă provocărilor generate de renunţarea la viciu. Pentru a le veni în ajutor, autorităţile au instituit, acum patru ani, o linie verde în acest sens, la Dispensarul Republican de Narcologie, relatează Mesager.

Potrivit  specialiştilor, după un an de la ultima ţigară, riscul de a dezvolta o boală a arterelor coronare scade cu 50 la sută în cazul unui fost fumător activ. După o perioadă de doi şi cinci ani de la renunţarea la acest viciu, pericolul unui atac cerebral cardiovascular devine acelaşi ca şi la un nefumător. După  cinci ani de la ultima ţigară, riscul de a avea cancer al gurii, gâtului şi esofagului se reduce în jumătate, iar după 10 ani scade şi pericolul de a dezvolta cancer pulmonar.

Conformt studiilor, în medie, un fumător încearcă de la opt până la 11 ori să se lase de fumat până când reuşeşte.

„Sunt fumător undeva de prin anii 2014, adică undeva şase ani de zile. Am încercat să renunţ la fumat, a fost cu succes, dar iarăşi am revenit”;
„Este mai mult o adicţie mintală decât fizică şi pot spune că de fapt nu doresc atât de mult să renunţe la acest obicei”;
„Eu nu am fumat activ, adică doar am încercat şi nu-mi place. Nu eram dependent şi nu am fumat mult”, spun oamenii.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, aproape fiecare al şaselea tânăr din Republica Moldova este fumător.

„7,4 la sută din adolescenţii în vârstă de 13-15 ani sunt fumători de ţigări şi 4,7 la sută consumă produse din tutun încălzit. 16,3 la sută dintre adolescenţi consumă unul sau altul din produsele din tutun în diferite forme, inclusiv ţigări electronice”, a relatat Ion Şalaru, director adjunct ANSP.

Din luna august a acestui an a intrat în vigoare interdicţia privind expunerea la vedere în vitrine a produselor din tutun. Angajaţii Agenţiei pentru Sănătate Publică au efectuat mai multe controale, în urma cărora au fost aplicate amenzi.

„Aproape trei mii de obiective comerciale au fost controlate şi am constat că 90 la sută s-au conformat, 10 la sută era la acel moment neconformate. Pentru toate s-au emis prescrieri sanitare. Am avut aplicate peste 100 de aminzi, iar patru puncte comerciale au fost închise”, a declarat Şalaru.

Fumatul reprezintă una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică, pentru că fiecare al doilea fumător moare de o boală provocată de acest viciu, fiind apt de muncă. Totodată, este în creştere numărul persoanelor cu boli asociate consumului de tutun, precum cele cardiovasculare, ale sistemelor respirator şi digestiv, diabet, cancer şi tuberculoză. Fumatul afectează grav femeile însărcinate, provocând naşteri premature.

Comentarii