Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

26 Feb. 2020 / 09:20

Peste nouă mii de locuri de muncă vacante. Care sunt cele mai căutate meserii

Peste nouă mii de locuri de muncă vacante sunt înregistrate pe piaţa muncii. Datele au fost prezentate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Pentru persoanele cu studii superioare şi medii de specialitate sunt disponibile 1809 locuri de muncă vacante, ceea ce constituie aproximativ 20 la sută din numărul total al acestora, transmite Mesager.

Cei mai căutaţi sunt inspectorii, ofiţerii şi poliţiştii, iar în acest domeniu este nevoie de 358 de lucrători. În medicină sunt 283 de locuri vacante, iar cei mai căutaţi sunt asistenţii medicali  şi medicii specialişti. 173 de posturi de muncă sunt puse la dispoziţie pentru ingineri şi tehnicieni, iar în domeniul învăţământului sunt necesari 144 de specialişti.

Şi economiştii sunt la mare căutare - 144 de locuri de muncă vacante. Cele mai puţine oferte de muncă sunt puse la dispoziţie pentru specialiştii în relaţii publice, asistenţii judiciari şi agronomi. Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional şi pentru muncitorii necalificaţi, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 7 391 locuri de muncă, ceea ce constituie 80 la sută din totalul de locuri de muncă. Astfel, persoanele necalificate sunt îndemnate să activeze ca muncitori auxiliari - 340 de oferte, ori ca îngrijitori de încăperi de producţie şi serviciu - 141 de oferte. De asemenea sunt necesari 136 de hamali şi 113 măturători.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, aproape 38 de mii de moldoveni sunt şomeri. Din totalul acestora, 52 la sută sunt bărbaţi. Şomajul afectează într-o proporţie mai mare persoanele din mediul urban, în proporţie de 53,5 procente.

Comentarii